Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τα έντυπα, οι πίνακες και οι κωδικοί και τα δικαιολογητικά / 3+1 εκπτώσεις και απαλλαγές για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα έντυπα, οι πίνακες και οι κωδικοί και τα δικαιολογητικά / 3+1 εκπτώσεις και απαλλαγές για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων

Οφέλη από εκπτώσεις και απαλλαγές μπορούν να αποκομίσουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων εκμεταλλευόμενοι τις σχετικές φορολογικές διατάξεις. Τα οφέλη αυτά συναπαρτίζουν:

- Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων.

- Έκπτωση δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλων παγίων και λειτουργικών δαπανών.

- Έκπτωση δαπανών για γαίες.

- Έκπτωση αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε ενοικιαστή.

1. Τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν εισέπραξαν το 2016 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος εφόσον:

Δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο έντυπο Ε2, στήλη 16 της πρώτης σελίδας και Ε1 στους κωδικούς 125 - 126 του πίνακα 4Δ2 στην τρίτη σελίδα.

Έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή, έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, είτε διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μίσθιου είτε δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων είτε εναντίον τού μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, να προσκομίσει στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών που ασκήθηκαν κατά περίπτωση. Ειδικά για πτωχεύσαντα μισθωτή, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου τού πίνακα αναγγελίας χρεών όπου εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή/υπεκμισθωτή.

Έκπτωση 5% για δαπάνες επισκευής και συντήρησης

2. Αναγνωρίζεται αυτόματα έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων ως συνολικό ποσό ετήσιων δαπανών για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση ή άλλες πάγιες και λειτουργικές ανάγκες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση τους. Η έκπτωση υπολογίζεται αυτόματα επί του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, οπότε για την κατοχύρωση δεν απαιτείται συμπλήρωση κάποιου ποσού στη φορολογική δήλωση ούτε συγκέντρωση δικαιολογητικών.

Εκπίπτουν οι δαπάνες για γαίες

3. Οι δαπάνες για γαίες εκπίπτουν στο 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Στα ποσά αυτά, τα οποία δηλώνονται στους κωδικούς 159 - 160 του πίνακα 4Δ2, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για έργα αντιπλημμυρικά έργα και αποξήρανσης ελών. Οι εν λόγω δαπάνες αποδεικνύονται από τα παραστατικά παροχής υπηρεσιών που οφείλουν να έχουν εκδώσει σχετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες εκτέλεσαν τα συγκεκριμένα έργα.

Εκπίπτει η αποζημίωση για πρόωρη λύση επαγγελματικής μίσθωσης

4. Από το ακαθάριστο εισόδημα εκμίσθωσης επαγγελματικής στέγης εκπίπτει το ποσό της αποζημίωσης που έχει καταβάλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή για την πρόωρη λύση της επαγγελματικής μίσθωσης. Αυτό δηλώνεται στους κωδικούς 163 - 164 του πίνακα 4Δ2 της φορολογικής δήλωσης. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στον μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου απαιτείται ο ιδιοκτήτης να έχει κρατήσει τη σχετική απόδειξη καταβολής της αποζημίωσης, την οποία οφείλει να έχει εκδώσει ο ενοικιαστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL