Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που φαίνεται να βάζει την τελευταία στιγμή η γερμανική πλευρά. Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χουλιαράκη και της Έφης Αχτσιόγλου με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, υπήρξε “σημαντική πρόοδος”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς, καθώς και με αξιωματούχους του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Γερμανία επέμεινε να ζητά να παρθούν όλα τα δημοσιονομικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) μέσα στο 2019, αναιρώντας τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε τα μέτρα να παρθούν τα μισά το 2019 και τα άλλα μισά από το 2020 και μετά.

Παρ’ όλα αυτά, οι επισημάνσεις από διάφορες πλευρές χθες για την ανάγκη γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης δεν στόχευαν τόσο τη Γερμανία, όσο το ΔΝΤ και την Ελλάδα, ανάλογα με το από ποιο κέντρο εκφέρονταν. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των “Financial Times”, το οποίο ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που υπαναχώρησε έναντι της συμφωνίας που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Η Ν.Δ. προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το δημοσίευμα, παρά το ότι στρέφονταν εις βάρος τής διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν ότι “Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας" και γι’ αυτό “διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους".

Ν. Βούτσης: Ανεύθυνο να υποχωρήσουμε στο σύνολο των απαιτήσεων

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε πως έχει δρομολογηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες, όπως είπε, δυνάμεις «ο σχεδιασμός και η αντίληψη στη λογική της παρένθεσης». Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η συμφωνία, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αποδίδοντας την καθυστέρηση στο γεγονός ότι έρχονται στο τραπέζι μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, που υποτίθεται πως είχαν κλείσει. Αναγνώρισε μεν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει επιπτώσεις στη οικονομία, αλλά σημείωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να υποχωρεί στο σύνολο των απαιτήσεων.

Δ. Παπαδημούλης: Παράλογες απαιτήσεις από ΔΝΤ - Σόιμπλε

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέβασε χθες κατακόρυφα τους τόνους, δηλώνοντας ότι η καθυστέρηση “οφείλεται στις παράλογες, κατά Κομισιόν, απαιτήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΔΝΤ, του Τόμσεν και των υφιστάμενών του, αλλά και της πλευράς Σόιμπλε”. Τόνισε επίσης ότι “ο τραγικός Ντάισελμπλουμ σε λίγο θα είναι και παρελθόν» από την ηγεσία της Ευρωζώνης. Λίγες ώρες αργότερα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης άφησε σαφείς αιχμές και για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Ρήγας για Στουρνάρα: Θα λογοδοτήσουν

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας επιτέθηκε στη στάση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αναρτώντας στο Facebook: “Στο όνομα της ανεξαρτησίας και του δημόσιου συμφέροντος δρούσαν επί χρόνια ανεξέλεγκτα και σήμερα δηλώνουν άγνοια για τα ξέφρενα πάρτι των δανείων. Όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδος να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Το πάρτι τελείωσε".

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Τουσκ

Σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στην ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της έκτακτης συνόδου κορυφής της 29ης Απριλίου για το Brexit, το μεταναστευτικό, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Την Κυριακή η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, όλες οι ενδείξεις για τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι ότι η βασική επιδίωξη παραμένει το δυνατό γρηγορότερο κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος. Την Κυριακή, προγραμματίζεται να συνεδριάσει και η Κ.E., έχοντας στο επίκεντρο το θέμα της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL