Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων / Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Έξι πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εμπορίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων / Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Έξι πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εμπορίου

Ένα πλέγμα έξι δράσεων, το οποίο αποσκοπεί τη διευκόλυνση και τη στήριξη του εμπορικού κόσμου, εκπονεί προς εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αυτό συνθέτει τη βασική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα "πατήσει" το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα στοχεύει στη διευκόλυνση και την στήριξη του εμπορίου. Η τελευταία έχει αξιολογηθεί ως κεφάλαιο της εθνικής στρατηγικής για την απλούστευση, εναρμόνιση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στο διεθνές εμπόριο.

Σημειώνεται ότι προ εννέα μηνών συστάθηκε η Εθνική Επιτροπή Διευκόλυνσης του Εμπορίου η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της υλοποίησης των δράσεων ενός οδικού χάρτη που εκπονήθηκε για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κοινή επιδίωξη όλων είναι να αναπτυχθεί ένα πλέγμα δράσεων που βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και στοχεύει σε:

* Αποδοτικότερες διαδικασίες με χαμηλότερα κόστη για τους συναλλασσόμενους που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, στοχεύοντας στην καθιέρωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών εξαγωγής και εισαγωγής.

Ανάλυση, απλούστευση και ανασχεδιασμό των προ τελωνειακών διαδικασιών, με εναρμόνιση πληροφοριακών δεδομένων μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

* Ενίσχυση της συνεργασίας με τους οικονομικούς φορείς μέσω της ανάπτυξης θεσμών, όπως του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα και του Εγκεκριμένου Εμπόρου, οι οποίοι απολαμβάνουν πρόσθετων διευκολύνσεων.

* Καθιέρωση και ανάπτυξη Ενιαίας Θυρίδας προκειμένου οι οικονομικοί φορείς να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποβολής των απαιτούμενων για τον τελωνισμό δεδομένων μόνο μία φορά και από ένα και μόνο σημείο.

* Διασύνδεση Τελωνειακής Υπηρεσίας με Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., ώστε να αναπτυχθεί μια ταχύτερη και ασφαλέστερη ροή των ταχυδρομικών αποστολών.

* Δημιουργία ενός σχεδίου για την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος διασύνδεσης όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται στους εμπορικούς λιμένες της χώρας.

Ακόμη, βασικοί στόχοι της στρατηγικής για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου είναι η μείωση του αριθμού των ημερών που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση μιας εξαγωγής κατά 50% έως το 2015, η μείωση του διοικητικού κόστους εξαγωγής κατά 20% έως το 2015 και η καθιέρωση της Εθνικής Ενιαίας Θυρίδας για τις εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL