Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Τσακαλώτος, Παπανάτσιου, Πιτσιλής παρουσίασαν το νέο σύστημα / Ο "μεγάλος αδελφός των καταθετών" τρομάζει τους φοροφυγάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσακαλώτος, Παπανάτσιου, Πιτσιλής παρουσίασαν το νέο σύστημα / Ο "μεγάλος αδελφός των καταθετών" τρομάζει τους φοροφυγάδες

Προτού καν παρουσιαστεί επισήμως χθες στο υπουργείο Οικονομικών το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης καταθέσεων με δηλωθέντα εισοδήματα, χάρη στο οποίο οι σχετικοί έλεγχοι θα διεκπεραιώνονται έως και 20 μήνες νωρίτερα, αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν να καταβάλουν πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Και τούτο προκειμένου να αποφύγουν τα βαρύτατα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους εντοπισθούν για φοροδιαφυγή χάρη στη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ήδη δοκιμάστηκε χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα.

Καταγράφηκε ήδη η πλήρης κίνηση 1.270.000 τραπεζικών λογαριασμών

Όπως τόνισαν αρμόδιοι, μπορεί το ποσό αυτό να μη φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά αφενός σχηματίστηκε με τον φόβο της προαναγγελθείσας λειτουργίας του νέου συστήματος και αφετέρου η διορία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει σε δύο μήνες. Πάντως, το σύστημα έχει ήδη καταγράψει την πλήρη κίνηση τραπεζικών λογαριασμών 1.270.000 φορολογουμένων και με ειδικούς -απόρρητους- αλγόριθμους “ξεσκαρτάρει” υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, εντοπίζοντας ταυτόχρονα και τα ποσά που επανακατατίθενται από τους δικαιούχους σε λογαριασμούς διαφορετικών τραπεζών. Αυτή η δυνατότητα είναι σημαντική, καθώς αποφεύγονται χιλιάδες ώρες ενασχόλησης των ελεγκτών με “θησαυρούς” που αποδεικνύονται “άνθρακες”, οι οποίες θα αφιερωθούν εφεξής σε υποθέσεις με πολλαπλάσιες πιθανότητες αποκάλυψης φοροδιαφυγής και σύλληψης φορολογητέας ύλης.

Ευ. Τσακαλώτος: Τα έσοδα για κοινωνική πολιτική υπέρ των μεσαίων στρωμάτων

Το νέο λογισμικό σύστημα παρουσιάστηκε χθες επισήμως από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή και αυτό που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ήταν πως ο “Μεγάλος Αδελφός” των καταθετών θα διασταυρώνει τραπεζικούς λογαριασμούς με δηλωθέντα εισοδήματα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα προκύψουν οι ΑΦΜ στους οποίους θα διαταχθεί εξονυχιστικός έλεγχος. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αντληθούν σημαντικά ποσά εσόδων, τα οποία θα διοχετευθούν σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής,  για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, για τα οποία ο Ευ. Τσακαλώτος είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη».

Δημιουργία υπαλλήλων της ΑΑΔΕ το λογισμικό

Αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος, σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί για την ταχεία ολοκλήρωση ελέγχων που εκκρεμούν στο πλαίσιο των 23.300 υποθέσεων προγραμματισμένων υποθέσεων για φέτος από την ΑΑΔΕ. Στην ταχύτητα του συστήματος αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι με τη λειτουργία του νέου λογισμικού, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από ομάδα υπαλλήλων της ΑΑΔΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσίπη, η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων ανά φορολογούμενο σμικρύνεται από ενάμιση χρόνο σε λίγες ή και σε μία εβδομάδα.

Παράταση των χρόνων παραγραφής

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων του ΣΔΟΕ και όσων μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ. Όσες έληγαν 31 Δεκεμβρίου 2016 παρατάθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2017 και όσες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ για τρία χρόνια.

Μήνυμα Πιτσιλή: "Καλύτερα οικειοθελής αποκάλυψη, παρά έλεγχος"

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, το οικονομικό επιτελείο έστειλε μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Ο Γ. Πιτσιλής υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, σχολιάζοντας ότι οι συντελεστές της μπορεί να μην είναι αυτοί που ορισμένοι περίμεναν, «είναι όμως καλύτεροι από το αποτέλεσμα του ελέγχου». Μήνυμα στους φοροφυγάδες έστειλε και η Κ. Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που κλείνουμε ένα παράθυρο, οι φοροφυγάδες ψάχνουν το επόμενο, αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς, για να το κλείσουμε».

Οι αλγόριθμοι εντοπίζουν πιθανή φοροδιαφυγή

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι το λογισμικό επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία “πρωτογενών” καταθέσεων, εξαιρώντας μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγόριθμων, μπορεί να συνδυάσει άμεσα τα στοιχεία των “πρωτογενών” καταθέσεων προβάλλοντας τις τυχόν ενδείξεις “πιθανής” φοροδιαφυγής (καθώς το σύστημα επ' ουδενί υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών).

Στη συνέντευξη αποσαφηνίστηκε ότι η αδυναμία παροχής στοιχείων καταθέσεων από τράπεζες οι οποίες έχουν συγχωνευθεί ή απορροφηθεί στο ενδιάμεσο αντιμετωπίστηκε και πλέον οι φορολογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία έπειτα από συνεργασία με τις τράπεζες.

Αναμένοντας το ΣτΕ για ελέγχους πέραν της πενταετίας

Αντίθετα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ένα άλλο ζήτημα, αυτό της απάντησης από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον χρόνο παραγραφής των διάφορων υποθέσεων, καθώς σημαντική “δεξαμενή” των 1.270.000 ΑΦΜ αποτελούν οι λίστες πιθανών φοροφυγάδων (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, ακινήτων εξωτερικού, εμβασμάτων κ.λπ.) που καλύπτουν την περίοδο 2000 - 2012. Με βάση τις μέχρι τούδε αποφάσεις του ΣτΕ, ο έλεγχος δεν μπορεί να εκταθεί πέραν της πενταετίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα περιλαμβάνει κρίσιμες περιόδους, όπως το επίμαχο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 (μόνο στις πέντε εργάσιμες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου είχαν “εξανεμιστεί” καταθέσεις 3 δισ. ευρώ και η ΤτΕ χρειάστηκε να δεχτεί τρεις χρηματαποστολές ύψους 5,26 δισ. ευρώ για να αποτρέψει ένα άνευ προηγουμένου bank run για τη χώρα) και του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL