Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ολοκληρώνεται η συμφωνία, σκυτάλη σε χρέος και πλεονάσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώνεται η συμφωνία, σκυτάλη σε χρέος και πλεονάσματα

“Κλεισμένη” φαίνεται πως είναι η τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, κάτι που μαρτυρά όχι το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο άλλωστε διαψεύστηκε τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την Κομισιόν, όσο το ότι ξεκίνησε στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέσω της αρχικής “διαρροής” του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της μετέπειτα τοποθέτησης του καθ ύλην αρμοδίου ESM, αλλά και της παρέμβασης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Τα "κλειδιά" της διαπραγμάτευσης

Στα “καυτά” σημεία της διαπραγμάτευσης τα οποία είχαν απομείνει οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει δέσμευση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων περί το τέλος του προγράμματος, δεν θα θεσπιστεί νόμος για το επονομαζόμενο λοκ άουτ των εργοδοτών και τέλος δεν αναμένεται να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων (σήμερα στο 5%). Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε χθες, μιλώντας στο Star, πως “τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά, που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε” και μάλιστα εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει αναφέρει κατ' επανάληψη η “Α”, το αφορολόγητο όριο θα “πέσει” κάτω από τα 6.000 ευρώ από 1/1/2019 (ενδέχεται στα 5.600 ευρώ για άγαμο και στα 5.900 ευρώ για έγγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο), ενώ οι παρεμβάσεις στις συντάξεις (1% συνολικά) αναμένεται να πραγματοποιηθούν τμηματικά τη διετία 2019-2020. Για το θέμα της ΔΕΗ φαίνεται πως υπάρχει απόφαση για πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων σε ποσοστό που θα φτάσει το 40%.

Χαρακτηριστικές για το πλαίσιο στο οποίο κυλά η διαπραγμάτευση είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, στα εργασιακά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ, ενώ στο συνταξιοδοτικό είπε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».

Πακέτο με θετικά μέτρα

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θετικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια και τις οικογένειες στα όρια της φτώχειας, με πακέτο που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα πακέτο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ το οποίο θα αφορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια που θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών, όπως διάνοιξη δρόμων στην περιφέρεια και ύδρευση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου. Επιπλέον, το πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά ελαφρύνσεις κυρίως αυτοαπασχολούμενων, ενώ προκρίνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από τους συνταξιούχους και μια μικρή μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.

"Άνοιξε" η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα

Για τα καλά φαίνεται ότι "άνοιξε" η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία μαζί με τη στοχοθεσία για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη συνολική συμφωνία. Άλλωστε «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η συζήτηση ξεκίνησε από "διαρροή" εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη "Handelsblatt", το οποίο ανέφερε πως ένα ενδεχόμενο "πάγωμα" των επιτοκίων για την Ελλάδα έως το 2040 θα στοίχιζε τους δανειστές 120 δισ. ευρώ, προσθέτοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε την Άνγκελα Μέρκελ ούτε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ρητώς, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη εσωτερικής γνωμοδότησης σχετικά με το ελληνικό χρέος, καθώς στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιουργκ Βάισγκερμπερ, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γνωμοδότηση παλαιότερης ημερομηνίας και έκανε λόγο για μαθηματικούς υπολογισμούς, τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να έχει κάνει, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Στο θέμα παρενέβη και ο ESM με τον εκπρόσωπό του αποκλείοντας πλαφόν στα επιτόκια, το οποίο θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη - μέλη. Ωστόσο διευκρίνισε πως τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων, ενώ αναφέρθηκε και στα μεσοπρόθεσμα λέγοντας πως «η συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Μάιο προβλέπει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα. Τον Αύγουστο του 2018 θα καθορίσουμε εάν τα μεσοπρόθεσμα αυτά μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα». Ωστόσο η Ελλάδα αλλά και η ΕΚΤ τονίζουν ότι χρειάζεται η δέσμευση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων προκειμένου να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

"Χαμηλώνουν" τα πλεονάσματα

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα των πλεονασμάτων, το οποίο μαζί με το χρέος θα ολοκληρώσουν τη συνολική συμφωνία κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου. Χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας άφησε ανοιχτό "παράθυρο" για μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% αφορά το τρέχον πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον επόμενο χρόνο! Αν συνυπολογίσει κανείς και την πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε περί πλεονασμάτων για την Ελλάδα στο 2,7%, τότε μπορεί να είναι πιο αισιόδοξος για το πού θα... κάτσει η μπίλια από το 2019 και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL