Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
"Πυρά" Τζανακόπουλου κατά Στουρνάρα - Σημίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πυρά" Τζανακόπουλου κατά Στουρνάρα - Σημίτη

Τα "βέλη" προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα έστρεψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος βάζοντας στο "κάδρο" της κριτικής και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο Δ. Τζανακόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τις τελευταίες δηλώσεις Στουρνάρα κάνοντας λόγο για ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες που «πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία». Ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει τον διοικητή της ΤτΕ για το αν τον συμπεριλαμβάνει στους θεσμικούς παράγοντες δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κατανοεί την ανησυχία για την καθυστέρηση, η οποία, όπως είπε, δεν επροέκυψε με δική της ευθύνη, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποιοι που «καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου αναπαράγουν καταστροφικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας».

Σκιαγραφώντας ακόμη περισσότερο τον Γιάννη Στουρνάρα μίλησε για πρόσωπα που είναι γνωστά για τους πολιτικούς τους ρόλους στο παρελθόν, ενώ αναρωτήθηκε "ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους αν η κυβέρνηση συμφωνούσε σε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και ποιες οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας". Όπως είπε, ήταν στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και να τα βγάλει αυτά από το τραπέζι και όχι να κλείσει άρον - άρον τη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και να αποφεύγουν την πολιτικολογία, για να συμπληρώσει με νόημα: "Η ευθύνη της καθυστέρησης δεν βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ".

Ο Σημίτης ένας από τους υπεύθυνους της καταστροφής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη δήλωση Σημίτη στον ΣΚΑΪ -"Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση»- και, αφού τόνισε ότι θα τοποθετηθεί όταν προβληθεί η εκπομπή δημοσίως (σ.σ.: θα προβαλλόταν χθες αργά το βράδυ), υπογράμμισε πως “ο κ. Σημίτης νομίζω πως είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημείο όπου έφτασε το 2009 και χρειάστηκε τη στήριξη του επίσημου τομέα. Είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας”.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για "διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απύθμενο θράσος", για μια κυβέρνηση "που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του Grexit να κατηγορεί τον πρωθυπουργό που οδήγησε την χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της".

Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε το μήνυμα της κοινωνικής Ευρώπης

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής Ευρώπης και του κοινωνικού κεκτημένου, με αιχμή την ανάγκη αποκατάστασης της εξαίρεσης της Ελλάδας.

Όπως είπε, στη διακήρυξη παρέμεινε παρά τις αντιδράσεις το κεφάλαιο για την Κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας. Παράλληλα υπήρξαν θετικές δηλώσεις από Ζ.Κλ. Γιούνκερ αλλά και Ντ. Τουσκ, συμπληρώνοντας ότι οι θέσεις αυτές είναι κομβικές, ειδικά αυτή τη στιγμή που γίνεται η διαπραγμάτευση στα εργασιακά και βοηθά σε μια θετική κατάληξη.

Ο Μητσοτάκης λέει άλλα μέσα και άλλα έξω

Παράλληλα εγκάλεσε τη Ν.Δ. ότι "κινείται διαρκώς μεταξύ φαιδρότητας και καταστροφολογίας. Φαιδρότητα είναι η διακίνηση σεναρίων ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τμήμα των δανειστών, επιδιώκει να εγκλωβίσει τη Ν.Δ. σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας. Καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της Ν.Δ. όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει» σημείωσε ζητώντας από τον Κ. Μητσοτάκη "να μην λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δεν θα ψηφίσει, αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε».

Εκλογές και νέα πλειοψηφία θέλει ο Σημίτης

"Λύση" με προσφυγή στις εκλογές προκρίνει ο Κ. Σημίτης για την "έκτακτη κατάσταση" στην Ελλάδα, όπως είπε χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ, με το επιχείρημα ότι στην κυβέρνηση "υπάρχει μια αδυναμία να γίνει μια πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά".

Αντέτεινε ότι "χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις". Δήλωσε ανήσυχος για ενδεχόμενο "ατυχήματος" και είπε ότι φοβάται τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, είπε ότι αυτή ευθύνεται για την πολιτική της Ελλάδας και πως "οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων. "Αλίμονο τώρα", πρόσθεσε, "εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε, στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης".

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη σχολίασε ότι κατάφερε κάτι απρόβλεπτο, να κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα, και ότι "θα πρέπει βέβαια και αυτός να αλλάξει κάπως το κόμμα του". Για την Κεντροαριστερά επανέλαβε ότι θα πρέπει "να ενωθεί, να κάνει έναν ενιαίο χώρο και να έχει ενιαίο πρόγραμμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL