Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Η κυβέρνηση "βλέπει" ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας έως τις 7 Απριλίου / Διαφαίνεται κοινός τόπος στα εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση "βλέπει" ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας έως τις 7 Απριλίου / Διαφαίνεται κοινός τόπος στα εργασιακά

Κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών φαίνεται ότι καταγράφεται στο "καυτό" θέμα των εργασιακών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία από την κυβέρνηση ότι είναι κοντά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ φέρεται να έχει δεχτεί να υπάρξει ένα πλαίσιο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ υπάρχει σύγκλιση και στο λοκ-άουτ, κάτι το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για ταχείες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αν και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο παραμένει μια εκκρεμότητα στα εργασιακά.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ' όσο πιστεύετε» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για νέο πακέτο, το οποίο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς απέναντι στα περιοριστικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ τίθενται αναπτυξιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Λύση πέρα από παράλογες απαιτήσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως "η κυβέρνηση εργάζεται για μια λογική λύση πέρα από παράλογες απαιτήσεις, όπως αυτές του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που διατυπώθηκαν ήδη από την πρώτη αξιολόγηση" και πρόσθεσε ότι "γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για μια λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές". Όπως είπε, τα ίδια εμπόδια τέθηκαν και στη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς τον Σεπτέμβριο ζητήθηκαν από το Ταμείο μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. "Καταφέραμε να φύγουν αυτά από το τραπέζι και να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς για αρνητικά μέτρα θα υπάρξουν αντίμετρα" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

"Σύντομα" επιστροφή των θεσμών

Εν τω μεταξύ βεβαιότητα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) έως την Παρασκευή 7 Απριλίου εξέφρασε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η εικόνα που μετέδωσε σκιαγραφεί συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, σημειώνοντας όμως πως «υπάρχει ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, ακόμα ανοιχτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης δεν θεωρείται κρίσιμος σταθμός για τις αποφάσεις. Για να κλείσει όμως η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εξέλιξη την οποία στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν «σύντομα».

Ερωτώμενος για το αν το μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies) θα έχει διάρκεια πέραν αυτής που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση υπογράψει κάτι τέτοιο με το ΔΝΤ, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως «θα κουμπώνει χρονικό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι δεν θα επεκτείνεται πέραν του 2018, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως το MEFP «είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα".

"Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν αυτονοήτως τους πάντες"

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδοχή που θα έχει η πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ απαντώντας ανέφερε: "Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν αυτονοήτως τους πάντες".

Ταυτόχρονα, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφιστούν νωρίτερα κάποια μέτρα. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εκείνα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθάρισε. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται και πως «ό,τι συμφωνήσουμε θα έρθει στη Βουλή».

Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Σε σχέση με τα ενεργειακά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: "Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο να συγκριθεί με το σχέδιο της 'μικρής ΔΕΗ'. Αυτό το οποίο υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL