Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Εργασιακά και ενέργεια στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά και ενέργεια στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Με ανοιχτό το θέμα των εργασιακών αλλά και της ενέργειας συνεχίζονται από... απόσταση οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν ασφαλιστικό, φορολογικό και αντίμετρα έχουν ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο φέρνει ακόμη πιο κοντά την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μεταξύ των δύο πλευρών.

Φυσικά, εξακολουθεί να ισχύει πως τίποτα δεν έχει κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα μαζί, κάτι το οποίο θα "μετρηθεί" και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίες θα κληθούν να δώσουν τη στήριξή τους στη συμφωνία.

Πίεση για τα εργασιακά

Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται "σκληρή" μάχη για τα εργασιακά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι "πιέζουν" το ΔΝΤ να κάνει πίσω, κάτι το οποίο δεν φαίνεται τόσο απλό, καθώς έχουν ανακύψει και "ενδοταμειακές" κόντρες. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες φέρουν το Ταμείο να είναι διατεθειμένο να διευκολύνει στην εξεύρεση συμβιβασμού με διατυπώσεις οι οποίες θα ανοίγουν τον δρόμο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο μένει να δειχθεί.

Ασφαλιστικό και αφορολόγητο

Από εκεί και πέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό, κάτι που προκύπτει από διαφορετικές πηγές, ότι η εφαρμογή των μέτρων του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει από το 2019 και θα συνεχιστεί ώς τουλάχιστον και το 2020. Οι τελευταίες απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούσαν μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,9 δισ. ευρώ σε ένα έτος.

Από εκεί και πέρα, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ (σ.σ.: η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών), μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ (σ.σ.: υπάρχει συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες, με παράλληλες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές) από το 2019 και αντίμετρα με αναπτυξιακό, όπως για παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Τα θετικά που φέρνουν τα αντίμετρα

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έχει "κερδίσει" παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια και τις οικογένειες στα όρια της φτώχειας, πακέτο που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει και ένα πακέτο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ το οποίο θα αφορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Με απλά λόγια, τα παραπάνω χρήματα θα κατευθυνθούν στην αγορά εργασίας προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια, που θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών, όπως διάνοιξη δρόμων στην περιφέρεια και ύδρευση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου. Επιπλέον, το πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (σ.σ.: αφορά ελαφρύνσεις κυρίως αυτοαπασχολούμενων). Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και παράλληλα με τα μέτρα από την 1η.1.2019. Ακόμη, προκρίνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από τους συνταξιούχους και μια μικρή μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.

Ακολουθούν χρέος και πλεονάσματα

Όταν κλείσει η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ, στην Ευρώπη και την Ελλάδα αναφορικά με τη δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα των επόμενων ετών. Οι αισιόδοξοι πάντως βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL