Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη ΔΕΗ / Κοινωνικούς και θεσμικούς εταίρους ενημερώνει ο Γ. Σταθάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη ΔΕΗ / Κοινωνικούς και θεσμικούς εταίρους ενημερώνει ο Γ. Σταθάκης

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται πλέον οι διαβουλεύσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με τους δανειστές να εμμένουν σε πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τη συμφωνηθείσα εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), τις πρωτοβουλίες της ίδιας της επιχείρησης για απώλεια των μεριδίων της και τις αλλαγές που θα επιφέρει η επικείμενη μετάβαση στο μοντέλο-στόχο της Ε.Ε.

Αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν υπάρξει σαφής εικόνα για τη συμφωνία, ενδεικτικό του οριακού σημείου στο οποίο έχουν περιέλθει είναι η απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη για ενημέρωση κοινωνικών και θεσμικών εταίρων.

Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ενώ σήμερα ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας και τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη.

Πηγές του συνδικάτου μετά τη συνάντηση αναφέρθηκαν σε ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, σημειώνοντας μάλιστα ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει χωρίς την ύπαρξη σαφών δεσμεύσεων στο θέμα αυτό.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, κάνοντας λόγο για διάψευση των προσδοκιών της ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνει ότι “δυστυχώς, η κυβέρνηση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε ‘εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ’ και εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος”.

Τέλος, αναφέρει ότι η ΓΕΝΟΠ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν, όπως και το 2014, μαζί με την κοινωνία “για να αποτρέψουν ένα ‘εθνικό έγκλημα’ που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού φαίνεται πως έχει ‘οικουμενική’ στήριξη”.

Π. Σκουρλέτης: “Παραβιάζουν την αρχική συμφωνία οι θεσμοί”

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, πρώην υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης, με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, καθιστά σαφές ότι πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ, με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, “στην οποία συμπράττουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, από ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων”. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί “στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ”, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να ισοδυναμεί με κλείσιμο της ΔΕΗ.

Τονίζει τη συνήθη πρακτική των θεσμών να παραβιάζουν τα όρια της αρχικής συμφωνίας και να θέτουν διαρκώς νέα ζητήματα ακόμα και θέματα στα οποία υπήρξε συμφωνία κατά την πρώτη αξιολόγηση, θυμίζοντας “σε όλους αυτούς τους διατεταγμένους προπαγανδιστές που διακηρύσσουν ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν χαμένο και είναι οι ίδιοι που κινδυνολογούν” ότι τότε οι θεσμοί διαπίστωναν πως στον τομέα της ενέργειας έχει γίνει έργο στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατηγικής και του ανοίγματος της αγοράς.

Αναφέρεται στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, έναν μηχανισμό προσωρινό που αφορά συγκεκριμένες ποσότητες, για την ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς, που κυρίως θα έδινε χρόνο για να υλοποιήσει η ΔΕΗ στρατηγική συμπράξεων, αντί της πώλησης παγίων, αλλά και σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων (target model, ΑΠΕ, ενίσχυση ΡΑΕ) στην αγορά προς την προσαρμογή στη στρατηγική της ενεργειακής ένωσης.

Απαντώντας στα σχόλια του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη, που ενέμεινε στο “ενεργειακό πρόγραμμα” του κόμματός του και αναφέρθηκε σε “δωρεάν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ”, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι “η Ν.Δ. είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, εγχώριων και ευρωπαϊκών”. Επισήμανε δε “μακάρι το σχέδιο για πώληση των πάντων της Ν.Δ. να απέφερε στη ΔΕΗ όσα θα εισπράξει από τις δημοπρασίες”, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του σχεδίου, που ήδη υλοποιείται, διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, η ΔΕΗ θα εισπράξει περί τα 700 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL