Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Γ. Πιτσίλης: / Γ. Πιτσιλής: "Στενότερος ο έλεγχος της εφορίας σε καταθέσεις και εισοδήματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Πιτσίλης: / Γ. Πιτσιλής: "Στενότερος ο έλεγχος της εφορίας σε καταθέσεις και εισοδήματα"

Εμπλουτίζεται με νέα συστήματα το οπλοστάσιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως προανήγγειλε σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη φοροδιαφυγή ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, πρόκειται να τεθεί έμμεσα σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν οι τράπεζες σε ενιαίο κωδικολόγιο. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές, μέσα σε λίγες ώρες, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Η διασταύρωση θα διενεργείται:

* Με τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν οι τράπεζες σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με στελέχη της ΑΑΔΕ.

* Με τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου για την περίοδο που ελέγχεται. Όλα αυτά τα δεδομένα (τραπεζικά και φορολογικά) θα εισαχθούν σε μια αυτοματοποιημένη επεξεργασία, μέσω της οποίας θα προσδιορίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να αντλούνται οι πληροφορίες που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο Γ. Πιτσιλής, «ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια από όλες αυτές τις κινήσεις». Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και των αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Θα πρέπει να αναφερθεί εν προκειμένω ότι, μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το περασμένο φθινόπωρο, από τη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού. Έως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μεικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες, όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής, βρίσκονται σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζονται οι προσομοιώσεις εφαρμογής τους, σε πραγματικά δεδομένα και σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL