Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Με βάση την εμπορική αξία οι δημοπρατήσεις κατασχεθέντων ακινήτων / Mόνο τα απαραίτητα για διαβίωση και εργασία απαλλάσσονται των κατασχέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με βάση την εμπορική αξία οι δημοπρατήσεις κατασχεθέντων ακινήτων / Mόνο τα απαραίτητα για διαβίωση και εργασία απαλλάσσονται των κατασχέσεων

Περιορίζονται δραστικά οι κατηγορίες των ακατάσχετων πραγμάτων κατά την εκτέλεση από την εφορία των αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ενώ επέρχεται σειρά αλλαγών στις σχετικές διαδικασίες με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η ροή των εσόδων στα κρατικά ταμεία. Πλέον, εξαιρούνται από την κατάσχεση τα απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα απαραίτητα για την εργασία τους. Παράλληλα, τα κατασχεθέντα ακίνητα που δημοπρατούνται θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αντί με βάση την εκτίμηση του επιμελητή.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να αποσαφηνίσει τη διαδικασία που θα ακολουθείται από τις φορολογικές αρχές κατά την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, και στην οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιλαμβάνονται ακόμη:

* Τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η εφορία και δημοπρατούνται θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία τους κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Έως τώρα ίσχυε η εκτίμηση του επιμελητή (ή του προσληφθέντα πραγματογνώμονα) η οποία δεν μπορούσε να είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. Ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2.3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική.

Νέος τρόπος πλειοδοσίας με γραπτές σφραγισμένες προσφορές

* Καθιερώνεται νέος τρόπος πλειοδοσίας και συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός διενεργείται πλέον μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.

* Μειώνεται η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό από το 100% της πρώτης προσφοράς στο 30%.

Πολλαπλές κατασχέσεις και πρώτη κατακύρωση

* Είναι πλέον δυνατές οι πολλαπλές κατασχέσεις επί του ιδίου πράγματος, σε αντίθεση με τις μέχρι τούδε ισχύουσες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι εκτελεστικές διαδικασίες βαίνουν παράλληλα και λήγουν όταν γίνει η πρώτη κατακύρωση.

Δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου

* Περιορίζεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε, εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.

* Καταργείται η περίληψη κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θεσπίζεται το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης.

Διαδικτυακή δημοσίευση της κατασχετήριας έκθεσης

* Προβλέπεται διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.

Σημειώνεται εξάλλου αναφορικά με τις κατηγορίες ακατάσχετων που παραμένουν σε ισχύ (πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους) αυτά δεν προσδιορίζονται αυθαίρετα, αλλά από το άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι δε τράπεζες ορίζεται ότι οφείλουν να ενημερώνουν για τα ακατάσχετα επιδόματα, βοηθήματα μισθούς και συντάξεις (1.000 ευρώ) με βάση τα ισχύοντα όρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL