Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Σπέκουλα στην εξόφληση λογαριασμών με ηλεκτρονικές πληρωμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπέκουλα στην εξόφληση λογαριασμών με ηλεκτρονικές πληρωμές

Μεγάλη ενόχληση έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση κάποια δημοσιεύματα, τα οποία έρχονται τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (Ν. 4446/2016) να κάνουν το άσπρο μαύρο και το αντίθετο. Η σπέκουλα αναφέρει, σύμφωνα πάντα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η "Α", γίνεται σε μια σειρά από ζητήματα που εκπορεύονται από τον συγκεκριμένο νόμο, όπως το ότι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα σταματήσουν να εισπράττουν λογαριασμούς ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας κ.τ.λ., βάσει του νόμου, κάτι το οποίο δεν ισχύει! Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και λοιπών λογαριασμών από τους πράκτορες ΟΠΑΠ και τους συνδέσμους τους, βάσει της διατύπωσης του άρθρου 65, παρ. 2, συνάγεται ότι οι πράκτορες ΟΠΑΠ μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την είσπραξη αυτών των λογαριασμών των ως άνω τύπων”. Στο ίδιο μήκος κύματος προσέθεταν ότι “Τα courier θα συνεχίσουν να εισπράττουν αντικαταβολές, καθώς υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο”.

Σχετικά με τα όσα αναφέρουν ορισμένοι κύκλοι για το ότι δημιουργείται μονοπώλιο στις πληρωμές που ευνοούν συγκεκριμένες εταιρείες, κυβερνητικοί κύκλοι απαντούσαν ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα πληρωμών λειτουργεί στην Ελλάδα εξαιρετικά, με βάση όλες τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι "ο δε Νόμος 3862/2010 και κυρίως ο Νόμος 4446/2016 ισχυροποίησαν περαιτέρω των ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών και κυρίως του δημοσίου συμφέροντος", ενώ κατέληγαν στο ότι "βάσει του Μητρώου της Τραπέζης της Ελλάδος υφίστανται αυτή τη στιγμή 469 αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μέσω των οποίων και των αντιπροσώπων τους είναι νόμιμη η είσπραξη για λογαριασμό τρίτων". Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία πληρωμών συμμετέχουν και οι τράπεζες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Τι ισχύει για βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, διευκρίνιζαν ότι σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.λπ. θα συνεχίσουν να εισπράττουν λογαριασμούς "με μια διαδικασία που δεν θα επιτρέπει την απόκρυψη φορολογητέας ύλης και της μη καταγεγραμμένης οικονομικής δραστηριότητας", ενώ προσέθεταν χαρακτηριστικά: "Όποιο σημείο λιανικής, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ κ.λπ. επιθυμεί πλέον να πραγματοποιεί εξόφληση λογαριασμών μπορεί να το κάνει ελεύθερα, με το να γίνει αντιπρόσωπος σε ένα από τα εκατοντάδες ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα".

Τέρμα η ανωνυμία

Για τους παραπάνω λόγους, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη διερωτούνταν πως είναι δυνατό "κάποιοι να ενοχλούνται πολύ όλο αυτό το διάστημα από αυτό τον εξορθολογισμό και το χτύπημα στο μαύρο χρήμα", αν και ο νόμος ισχύει εδώ και τρεις μήνες, προειδοποιώντας παράλληλα όσους "επιθυμούν να παραμείνουν καλυμμένοι από την ανωνυμία, όσους προτιμούν την ασυδοσία, όσους δεν ενδιαφέρονται για τη σωστή καταγραφή των φορολογητέων εσόδων, όσους για πολλά χρόνια πλούτιζαν εις βάρος του λαού, κρυπτόμενοι στο σκοτάδι των παράνομων δραστηριοτήτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL