Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Νευρική η ελληνική χρηματαγορά λόγω ανησυχίας για την αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νευρική η ελληνική χρηματαγορά λόγω ανησυχίας για την αξιολόγηση

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αξιολόγησης, τις εκτιμήσεις για παράτασή της και για ανάλογη παράταση του χρόνου αποσαφήνισης του τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί χθες πτώση των τιμών και αντίστοιχη άνοδος των αποδόσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Μάλιστα η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα την ώρα κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές μείωσαν πέρυσι τις θέσεις τους σε ομόλογα της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από την εμφάνιση του ευρώ. Ο περιορισμός της ζήτησης για το χρέος της Ευρωζώνης αποδίδεται στον συνδυασμό της εντονότερης νομισματικής στήριξης και των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη· σε συνδυασμό με μεγάλα πολιτικά σοκ, περιόρισε τη ζήτηση για το χρέος της Ευρωζώνης.

Ηπιότερες πάντως ήταν οι μεταβολές στις τιμές των μετοχών, αν και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρέθηκε και αυτός, έστω και οριακά, σε αρνητικό πρόσημο. Έκλεισε στις 644,12 μονάδες χάνοντας ποσοστό 0,10% (0,65 μονάδες) με τις συναλλαγές να ξεπερνούν κατά τι τα 40 εκατ. ευρώ (40,24 εκατ. ευρώ).

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές ελληνικό χρεόγραφο έδινε απόδοση που κυμαινόταν λίγο πάνω - λίγο κάτω από το 7,50% σε ένα εύρος που κινήθηκε μεταξύ 7,405% και 7,517% έναντι προηγούμενου κλεισίματος στο 7,394%.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το δημοσίευμα των “Financial Times” που επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η καθαρή θέση των επενδυτών αυτών στα εν λόγω ομόλογά της μειώθηκε κατά 192 δισ. ευρώ το 2016 έναντι αύξησης κατά 30 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό προέκυψε κατά βάση από τις καθαρές πωλήσεις κρατικών ομολόγων ύψους 116 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οφείλονταν σε σημαντικό βαθμό στο πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόζει, με αγορές κρατικών τίτλων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα οι ξένοι επενδυτές αύξησαν πέρυσι τις καθαρές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης κατά 126 δισ. ευρώ, λιγότερο από ό,τι το 2015 (268 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία αυτά, σημειώνουν οι “Financial Times”, υποδηλώνουν μία υποχώρηση της ξένης ζήτησης για στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης πριν από ένα έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρωζώνη.

Οι Ιάπωνες διαχειριστές στην αγορά χρήματος κατέγραψαν τη μεγαλύτερη έξοδό τους από τα γαλλικά ομόλογα από τότε που ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και Μαΐου στη Γαλλία.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL