Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στόχος η σύγκλιση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος η σύγκλιση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

Με στόχο να επιτευχθούν οι μέγιστες συγκλίσεις μέχρι το Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Πρώτος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 14.30, εισήλθε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για τα ενεργειακά και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχιζόταν με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Την ίδια ώρα χαριτολογώντας ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».

Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα», ενώ ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Έφη Αχτσιόγλου: Τα εργασιακά αφορούν όλη την Ευρώπη

Από εκεί και πέρα κρίσιμο ζήτημα παραμένουν εργασιακά και ασφαλιστικό. Για το τελευταίο, το ΔΝΤ πιέζει η εφαρμογή της εξοικονόμησης δαπανών από το συγκεκριμένο πεδίο της τάξης του 1% να γίνει σε ένα μόνο έτος, ήτοι το 2020, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει πενταετία, ήτοι από το 2020 έως 2024. Για τα εργασιακά το Ταμείο παραμένει άτεγκτο μέχρι στιγμής, ζητώντας αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, θέσπιση της ανταπεργίας των εργοδοτών και μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει το θέμα των εργασιακών, για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ, σε όσο γίνεται πιο ευρωπαϊκή βάση.

«Είναι φανερό ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων την Ελλάδα ως το νέο παράδειγμα που οφείλει να γενικευτεί. Με αυτή την έννοια το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη στην ημερίδα της IG Metall με τίτλο «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα»..

«Το μήνυμα της IG Metall είναι ‘Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους’, σημείωσε ο Wolfgang Lemb, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IG Metall. Ο Dr. Wolfgang Däubler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (το οποίο δόθηκε στους θεσμούς), τόνισε ότι «πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση από τα γερμανικά συνδικάτα προς τη γερμανική κυβέρνηση γιατί η επίθεση στα εργασιακά στην Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή εξέλιξη που θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα».


FT: Πιέσεις Ρεπουμπλικανών στον Τραμπ για αποχώρηση του ΔΝΤ

Πάντως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ένας γρίφος, καθώς πολλές δυνάμεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που μετέχουν στο Δ.Σ. του Ταμείου συνεχίζουν να πιέζουν για αποχώρησή του.

Μάλιστα, Αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των “Financial Times”. Πρόκειται για τον συντηρητικό, από το Μίσιγκαν, Μπιλ Χουιζένγκα, ο οποίος εκλέχθηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του υπερσυντηρητικού «Κόμματος του Τσαγιού».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι των παγκόσμιων οργανισμών.

CNBC: Το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το CNBC, "το ΔΝΤ συμμετέχει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο θα εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, δίνοντας μάλιστα και δάνειο. Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατήρησε πως οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν αυξηθεί από το 20% πριν από λίγες εβδομάδες στο 40%, αν και υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αναζητούν λύση.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Περαιτέρω κινήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα σε κρίσιμους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, η φορολογία, η Παιδεία και η επιχειρηματικότητα, ζητάει ο ΟΟΣΑ μέσω της έκθεσης «Going for Growth 2017». Διά του επικεφαλής του Angel Gurría ζητάει να μην σταματήσουν οι προσπάθειες, καθώς επισημαίνει πως χώρες που προχώρησαν σε πολύ σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια (μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία) «ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ απαιτούνται η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και προγράμματα όπως τα σχολικά γεύματα, καθώς και ένα πρόγραμμα στέγασης για τους φτωχούς. Ζητείται η πλήρης ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να έχει τα απαραίτητα μέσα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ζητούνται ακόμη αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τιμολογίου και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL