Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παραμένουν οι διαφορές με τους θεσμούς μετά την τηλεδιάσκεψη

Eurokinissi

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε ασφαλιστικό, εργασιακό, ενέργεια, τα οποία παραπέμπονται σε πολιτική διαβούλευση, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

 Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε συμφωνία στο θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και στον εξωδικαστικό.

«Κλείσαμε αυτά που θέλαμε, είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα είχαμε πρόοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικό», ανέφερε ο ίδιος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
 
Ακόμη, εκκρεμότητες παραμένουν και στα αντίμετρα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να κάνει πρόταση για μείωση της τάξης του 30% και το ΔΝΤ να είναι τελείως αρνητικό. Από την πλευρά της η Κομισιόν φέρεται να έχει κάνει μια πρόταση για μείωση της τάξης του 10%. Όμως, το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα συμμετάσχει ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε επί λέξει:

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών έκλεισαν αρκετά ζητήματα.  Έχουν μείνει μόνο ορισμένα, τα οποία γνωρίζαμε ότι δεν θα κλείσουν σε αυτό το επίπεδο (π.χ. εργασιακά). Οι θέσεις είναι πλέον γνωστές. Κανείς δεν εκπλήσσει κανέναν. Χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup. Μας ικανοποιεί το γεγονός πως έχουν κλείσει πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το Ταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις ή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ενέργεια:
Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται  κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις  Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο.

Αντίμετρα:
Απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα "κολλήσει" τη διαπραγμάτευση.

Δείτε όλα τα σχόλια