Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Δ. Τζανακόπουλος: Κορυφαίο παράδειγμα της πολιτικής της μετα-αλήθειας η υπόθεση ΔΕΣΦΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Κορυφαίο παράδειγμα της πολιτικής της μετα-αλήθειας η υπόθεση ΔΕΣΦΑ

Το διά ταύτα αλλά και τις πρακτικές που υποκρύπτει ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπόθεση σχετικά με την αμοιβή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ ανέλυσαν χθες διεξοδικά τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος όσο και ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, καταρρίπτοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της Ν.Δ. αλλά και αποκαλύπτοντας πολύ... γενναιόδωρους χειρισμούς κατά την περίοδο διακυβέρνησής της στην ίδια εταιρεία.

Ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα της πολιτικής της μετα-αλήθειας (post-truth) χαρακτήρισε την υπόθεση ο Δ. Τζανακόπουλος εξηγώντας ότι η απόκρυψη των γεγονότων, η επίκληση στο συναίσθημα, η δημιουργία εντυπώσεων, ο φόβος, η κινδυνολογία, η καταστροφολογία, το ψεύδος, η πυροδότηση συναισθημάτων οργής κ.λπ., που προάγει αυτή, ενώ τα πραγματικά γεγονότα έχουν πολύ μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, “είναι ακριβώς οι πρακτικές που μεταχειρίζεται η ελίτ, μιντιακή ή πολιτική, για να προστατέψει την εξουσία της”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μια ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Σκρέκα, γεμάτη ανακρίβειες, λάθη και ψεύδη, έγινε πρώτο θέμα, ταυτόχρονα, σε όλα τα μεγάλα δελτία ειδήσεων, ενώ την ίδια στιγμή “πόσες ειδήσεις πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων... για πόσες έγιναν αναλυτικά ρεπορτάζ από τα μεγάλα συστημικά μέσα ενημέρωσης”, όπως οι ειδήσεις για το πόθεν έσχες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη, την υπόθεση της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ...

Και κατέληξε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξαν δύο πρωτοσέλιδα για δύο μεγάλες υποθέσεις πιθανής διαφθοράς από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου “και δεν κουνήθηκε φύλλο”.

Σχιζοφρενικό κατηγορητήριο

Από την πλευρά του ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο “στην κυριολεξία σχιζοφρενικό κατηγορητήριο της Ν.Δ.”, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα που καταρρίπτεται από την κυβέρνηση, ανασκευάζεται από τη Ν.Δ. οδηγώντας σε νέους, παράλογους ισχυρισμούς.

Ο υπουργός τόνισε τέσσερα σημαντικά σημεία:

* Βάσει των αποφάσεων του εποπτικού συμβουλίου, 100% αρμόδιου για την επιλογή και τον διορισμό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, ορίζονται επακριβώς οι όροι και αρμοδιότητες του επικεφαλής. Εφόσον ο κ. Νίκας προέρχεται από την εσωτερική ιεραρχία του ΔΕΣΦΑ, καθίσταται αναγκαστική και εκ των πραγμάτων ρητά διατυπωμένη η ανάγκη να αναβαθμιστεί από διευθυντής που ήταν στην ιεραρχία σε γενικό διευθυντή Δραστηριοτήτων -δεδομένου ότι από τη νέα ανώτατη θέση (εκτελεστικού οργάνου) προΐσταται όλων.

* Η αναβάθμιση αυτή δεν είχε κανέναν μισθολογικό αντίκτυπο. Ρητά λέγεται ότι ο κ. Νίκας θα συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό του διευθυντή, τον οποίο είχε.

* Η αναπροσαρμογή στο εφάπαξ ήταν οριακή (διαφορά περίπου 27.000 ευρώ μεικτά και όχι 100.000 που ισχυρίστηκε η Ν.Δ. -το εφάπαξ που εισέπραξε ήταν 203.847 ευρώ) και προέκυπτε από την αναβάθμιση αυτή.

* Δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να γίνει παράτυπα η διαδικασία, καθώς αυτή επικυρώνεται και ελέγχεται από τη ΡΑΕ, που είναι ανεξάρτητη αρχή.

Έργα και ημέρες της Ν.Δ.

Ο υπουργός θύμισε ότι, όταν η Ν.Δ. επέλεξε για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ εργαζόμενο μέσα από την εταιρεία, το 2007, πέραν της αναπροσαρμογής της βαθμίδας με αντίστοιχη μισθολογική και συνταξιοδοτική αναπροσαρμογή, προχώρησε ακόμα... παραπέρα, καθώς: διασφάλιζε τη θέση του επικεφαλής ες αεί, ακόμα κι όταν θα έπαυε να είναι γενικός διευθυντής, ενώ αναβάθμιζε σε γενικούς διευθυντές Δραστηριοτήτων (ανώτατη κλίμακα) και με μισθολογική αναπροσαρμογή όλους τους διευθυντές της εταιρείας...

Επιπλέον, ενώ πολιτική της κυβέρνησης ήταν να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος (4354/2015) που αίρει τους περιορισμούς στο πλαφόν των ανώτατων στελεχών -κάτι που απετέλεσε την αφορμή όσων συνέβησαν στον ΑΔΜΗΕ-, στις 8.3.2016 ο τότε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Β. Δεμερτζής, που παρέμενε αρχικά, πρότεινε ενεργοποίηση του νόμου για τον ΔΕΣΦΑ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία για να γνωματεύσει και αμέσως μετά έγινε αλλαγή του εποπτικού συμβουλίου και εφαρμόστηκε η κυβερνητική πολιτική.

Τούτων δοθέντων, επισήμανε ο υπουργός, “είναι μάλλον περίεργο μια απόλυτα νόμιμη και ηθική διαδικασία, σαν αυτή που έγινε με την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του ΔΕΣΦΑ, και με δεδομένο το γνωστό ιστορικό της Ν.Δ., το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, τουλάχιστον για μένα, να γίνει θέμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL