Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
"Βήμα - βήμα" κλείνουν οι εκκρεμότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βήμα - βήμα" κλείνουν οι εκκρεμότητες

«Βήμα - βήμα» κλείνουν οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου γίνονται οι συζητήσεις των δύο πλευρών βγήκε «λευκός καπνός» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συνεχίζονταν οι επαφές προκειμένου να βρεθεί λύση στο κρίσιμο ζήτημα μέτρων και αντισταθμιστικών από το 2019 και μετά, τόσο στις συντάξεις όσο και στα εργασιακά. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι οι θεσμοί από την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό EuroWorkingGroup, αλλά και να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους, ενώ αναμενόταν να επιστρέψουν εντός ολίγων ημερών, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θα επακολουθήσει επί της διαδικασίας.

Τα σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμβλύνθηκε η διαφωνία που υπήρχε μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς για το "κούρεμα" των παρακρατούμενων φόρων, ήτοι του ΦΠΑ και του ΦΜΥ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το παραπάνω επιτεύχθηκε μέσω του επανυπολογισμού των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσω αυτού του επανυπολογισμού μειώνονται τα πρόστιμα. Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις δόσεις και αν αυτές θα αλλάξουν σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το σχέδιο νόμου που είχε θέσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, αυτό φαίνεται ότι θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών έγινε γνωστή λίγο μετά τις 9 το βράδυ από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες περιοριζόμενο να δηλώσει πως αυτές θα γίνονταν γνωστές αργότερα χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ολοκληρώθηκε στο σκέλος των παρακρατούμενων φόρων και όχι στα άλλα ανοικτά θέματα που υπήρχαν και τα οποία θεωρούνταν ήσσονος σημασίας, όπως για παράδειγμα ποιο θα είναι το ύψος των χρεών που θα δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εργασιακά και ασφαλιστικό

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανοιχτό παρέμενε το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη υπάρξει οριστική συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ, όπως ζητάει το ΔΝΤ, ή 0,75% του ΑΕΠ, που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν το 2018. Κρίσιμο σημείο αποτελούν και τα εργασιακά και βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση θεωρείται η επαναφορά, το ταχύτερο δυνατόν, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μεταξύ των ανοικτών ζητημάτων περιλαμβάνεται και ο φάκελος των ενεργειακών, στον οποίο κατά τις πληροφορίες υπάρχουν προσκόμματα μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Μέτρα και αντισταθμιστικά

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση στο θέμα του «μείγματος» δημοσιονομικών μέτρων και αντίμετρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν σχεδόν καταλήξει στο αφορολόγητο όριο και από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη κουβέντα για το ποια και σε τι ύψος θα είναι τα αντίμετρα. Το ΔΝΤ φερόταν να επιμένει σε μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θέλει ελαφρύνσεις και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Οι αναπτυξιακές προτάσεις μισού δισ.

Εν τω μεταξύ η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει μια σειρά προτάσεις που αφορούν τα αντίμετρα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα αναπτυξιακά αντίμετρα φτάνουν τα 450-500 εκατ., ενώ οι προτάσεις είναι:

* Κεφάλαια για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις που είναι ενεργοβόρες (κυρίως βιομηχανία).

* Κεφάλαια για τη στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών.

* Επιπλέον κεφάλαια για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλαγή κλίματος

Με δεδομένη την αλλαγή κλίματος των τελευταίων ημερών φαίνεται πως όλες οι πλευρές κάνουν πίσω προκειμένου να υπάρξουν εκατέρωθεν συγκλίσεις με ορίζοντα το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Άλλωστε, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ήτοι το... γνωστό πλέον SLA, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δεν περιλαμβάνει τα μέτρα και αντίμετρα μετά το 2018, ενώ δεν είναι σαφές αν τα εργασιακά θέματα θα ενταχθούν στο κείμενο αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL