Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πιθανή η προσωρινή αναχώρηση των θεσμών σήμερα εν όψει EWG / Με συγκλίσεις και αντεγκλήσεις συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιθανή η προσωρινή αναχώρηση των θεσμών σήμερα εν όψει EWG / Με συγκλίσεις και αντεγκλήσεις συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις

Συνέχεια με σύγκλιση αλλά και αντεγκλήσεις με ταξικό πρόσημο δόθηκε στη χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ειδικότερα, «σημεία» σύγκλισης σε ό,τι αφορά τόσο τους αριθμούς όσο και κάποια από τα αντίμετρα αναδεικνύουν πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, χωρίς όμως να μπαίνουν σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο πως οι θεσμοί «πιέζουν» για πιο αναπτυξιακά αντίμετρα, ενώ η κυβέρνηση για αντισταθμιστικά με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα.

Εφικτή η ολοκλήρωση ώς τις 20 Μαρτίου αν το ΔΝΤ θέλει πραγματικά να συμμετάσχει

Χθες, έπειτα από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα μετά τις 3 μ.μ., με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα θα αναχωρήσουν, τουλάχιστον για λίγες μέρες, οι επικεφαλής των κλιμακίων. Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 8.30 μ.μ. συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα τη διαπραγμάτευση. Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε ότι είναι εφικτό το να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 20 Μαρτίου, καθώς θεωρεί πως, αν το ΔΝΤ θέλει πραγματικά να συμμετάσχει, τότε μετά το EWG της Πέμπτης θα επιστρέψουν, ενδεχομένως από αρχές της άλλης εβδομάδας, οι θεσμοί στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Κάνει πίσω το ΔΝΤ στα δημοσιονομικά

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ΔΝΤ έχει κάνει πίσω στις θέσεις του όσον αφορά τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, δέχεται ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει σχεδόν μηδενιστεί, καθώς το ΔΝΤ δέχεται πλεόνασμα στην περιοχή του 3,2% του ΑΕΠ για το 2016 και θεωρεί πως έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος μόνιμα χαρακτηριστικά.

Πάντως, έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα σε σύγκριση με τις άγριες κόντρες των πρώτων ημερών μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, όταν η Κομισιόν τηρούσε στάση «ουδετερότητας», καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν έρθει με άνωθεν εντολή να μείνει το ΔΝΤ στο «παιχνίδι», αν και έχουν εκνευρισμό με τις συνεχείς παλινωδίες του Ταμείου σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές θα πρέπει να βιαστούν, καθώς ήδη προκύπτουν «ανησυχίες» από τη μικρή μείωση των καταθέσεων.

Πιο κοντά στα αντισταθμιστικά

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, υπήρξαν συγκλίσεις» ανέφερε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι έγινε συζήτηση και για τα δικά μας θετικά μέτρα, όπου υπήρξε μεγαλύτερη σύγκλιση. «Τα μέτρα αυτά και από την πλευρά της φορολογίας, και από την πλευρά των δαπανών θα έχουν τόσο αναπτυξιακή όσο και κοινωνική χροιά. Συζητάμε τις λεπτομέρειές τους ώστε να είναι καλά σχεδιασμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε το μείγμα να έχει όσο το δυνατόν εντονότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά, η ίδια πηγή ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει κοινωνική πολιτική για την παιδική φτώχεια, καθώς, όπως σημείωσε, «Συμφωνούμε με το ΔΝΤ, που λέει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος παιδικής φτώχεια στη χώρα μας".

Μικρή διαφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Από εκεί και πέρα, «συζητήσαμε λίγο και για τις συντάξεις», ανέφερε το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι είναι ελάχιστες οι διαφορές στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στο δε ερώτημα για το εάν υπήρξε σύγκλιση σε ό,τι αφορά τη διαφωνία για το εάν θα κουρεύονται ΦΠΑ και ΦΜΥ, σημείωσε ότι υπήρξε σύγκλιση και σε αυτό το θέμα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Πρόοδος στο ασφαλιστικό

Πρόοδος σημειώθηκε και στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ, όπως ζητά το ΔΝΤ, ή 0,75% του ΑΕΠ, που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν το 2018, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για το 2018. Γιατί το συζητάτε συνέχεια;».

Προκλητική η στάση του ΔΝΤ στα εργασιακά

Ξεπέρασε κάθε όριο, κρατώντας προκλητική στάση στη συνάντησης της Κυριακής για τα εργασιακά το ΔΝΤ, καθώς η Ντ. Βελκουλέσκου δεν δέχτηκε ούτε τον όρο «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που ήταν ο άξονας των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά από τον Ιούλιο του 2015. Στην ουσία, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ δεν κάνει βήμα πίσω από την απαίτησή του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Φ. Στάινμπεργκ: "Θα υπάρξει ευελιξία για τα πλεονάσματα"

"Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια ορισμένη ευελιξία" για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ο Φίλιπ Στάινμπεργκ, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στο Spiegel online, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στο -υπό σοσιαλδημοκρατική ηγεσία- υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας υπάρχει συμπάθεια για ηπιότερους στόχους ως προς το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών (υπό τον χριστιανοδημοκράτη Β. Σόιμπλε) διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι άλλαξε τη στάση του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Η Ελλάδα έχει λάβει όμως μηνύματα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μετριάσει τις απαιτήσεις της σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel online από ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους. Συνεπώς, η μέχρι σήμερα αόριστη υπόσχεση για μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις θα μπορούσε τώρα να συγκεκριμενοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, η Γερμανία προτίθεται να δεχτεί να μην πρέπει η Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, αλλά να μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της λιτότητας σαφώς νωρίτερα, όπως γράφει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL