Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αξιολόγηση / Αξιολόγηση: Τα ανοιχτά θέματα και η σπουδή για ολοκλήρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αξιολόγηση / Αξιολόγηση: Τα ανοιχτά θέματα και η σπουδή για ολοκλήρωση

Η απουσία των “συνήθων υπόπτων” που κατά καιρούς δυναμιτίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης από το προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα (όπως λ.χ. του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) είναι η πιο αισιόδοξη “είδηση” αναφορικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συνισταμένη των εκτιμήσεων και των προβλέψεων που διατυπώνουν παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αξιολόγηση και εκφράζουν από απλή επιθυμία μέχρι βεβαιότητα ότι οδεύουμε προς κλείσιμο συμφωνίας. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι εκτιμούν πως το θέμα πρέπει να κλείσει σύντομα.

Κυβερνητικοί παράγοντες αξιολογούν ως σημαντική την απουσία δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και άλλων παραγόντων που θα ήθελαν να μην κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς θέλουν να κλείσουν το ελληνικό θέμα και να μην τραβήξει μέχρι τις εκλογές της Γερμανίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ζητήματα τις επόμενες μέρες, αν και δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Πιο ειδικά, για τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξέφραζε την εκτίμηση πως τα μέτρα (με τα ισοϋψή αντισταθμιστικά τους) είναι πολύ πιθανόν να είναι κυμανθούν σε λιγότερο από 2% (γύρω στο 1,7%). Επίσης, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Eurostat οδεύει στο να αναγνωρίσει ένα δυσθεώρητο δημοσιονομικό αποτέλεσμα περίπου 3%. Ωστόσο, το πρόβλημα ότι το ΔΝΤ δεν αναγνωρίζει παρά μόνο τα επίσημα αποτελέσματα παραμένει. Και δεδομένου ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα στα τέλη Απριλίου, η επιλογή της κυβέρνησης είναι να λήξει το θέμα άμεσα.

Μάλιστα, προστέθηκε τελευταία άλλος ένας λόγος για την σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από την επικείμενη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν αυτή ξεκινήσει από το τέλος του 2017, η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα σμικρύνει αυτομάτως και τα οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει η Ελλάδα από το QE. Ήδη η ελληνική δευτερογενής αγορά κεφαλαίων αντέδρασε αρνητικά μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του διετούς και του δεκαετούς ομολόγου να παραμείνουν πάνω από το 8% και το 7% αντίστοιχα.

Πάντως, την ίδια ώρα που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τα θέματα της αξιολόγησης με τη στενή έννοια, συνεχίζονται οι διεργασίες για το ζήτημα του περαιτέρω προσδιορισμού και της παραμετροποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορες πλευρές ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για το θέμα αυτό και παράλληλα για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια ολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και αυτούς τους τομείς.

Αγκάθια η ενέργεια και ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στο “καυτό” κεφάλαιο της αξιολόγησης που είναι τα δημοσιονομικά, σημείο τριβής των δύο πλευρών απετέλεσε το μέλλον του αφορολογήτου ορίου, το εάν δηλαδή θα μειώνεται σταδιακά, πότε θα αρχίσει ο περιορισμός του ή το ποια θα είναι τα αντίμετρα.

Το ίδιο στάσιμη παρέμεινε η πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Για το τελευταίο διαφωνίες υπήρξαν σχετικά με τη διαγραφή οφειλών από ΦΠΑ και ΦΜΥ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής για οφειλές που αφορούν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Διαμετρικά αντίθετη όμως παραμένει η θέση των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να δίνεται αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Μετά και το αδιέξοδο, η διαπραγμάτευση για το επίμαχο αυτό ζήτημα συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Άλλο κεφάλαιο που μένει ανοιχτό είναι τα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού με την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε προχθές να πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΔΕΗ και ακόμη μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.


Διαφωνίες για την κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος

Μια θετική εξέλιξη που γεννά προσδοκίες για την ελληνική πλευρά είναι το μήνυμα που απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, όταν ζήτησε από το Ταμείο να περιορίσει τις απαιτήσεις του.

Ταυτόχρονα όμως με το “θετικό πρόσημο” των δηλώσεων Σαπέν, υπήρξε και ένα “αρνητικό πρόσημο” από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική”, η Ελλάδα θα πρέπει να διαλύσει την εντύπωση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες της.

Οι δηλώσεις Βίζερ ήρθαν τη στιγμή που η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά και οι αναπροσαρμογές στα κλιμάκια φόρου εισοδήματος είναι η υπόθεση εργασίας που προκρίνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως αντιστάθμισμα στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και έχοντας πάντα ως στόχο το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα να είναι ισοσκελισμένο. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει ως αντιστάθμισμα τη μείωση των συντελεστών στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, ο Τόμας Βίζερ, χωρίς να το αναφέρει ευθέως, υπονόησε με τα περί διασφάλισης της αναπτυξιακής προοπτικής των αντιμέτρων μειώσεις συντελεστών μόνο για υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, πηγές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση θεωρούν εφικτό να έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου η αξιολόγηση και ακολούθως να δρομολογηθούν κινήσεις για χρέος και ΔΝΤ. Εκτίμηση είναι πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα παρουσιαστούν έως τέλος Μαΐου για να μπορούν να αξιοποιηθούν από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει μέσω νέας έκθεσης για την Ελλάδα την πορεία της οικονομίας επί τα βελτίω και ταυτόχρονα να αναθεωρηθεί για το ελληνικό χρέος η έκθεση βιωσιμότητας (DSA). Σημειώνεται ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και ακολούθως πάγωμα επιτοκίων και κεφαλαιοποίησής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL