Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018

Εικόνα ομαλής εξέλιξης της διαπραγμάτευσης και διάψευσης νέων απαιτήσεων των θεσμών μεταφέρει η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας “στερούνται αλήθειας”. Παράλληλα, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ και του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην Αθήνα, το Παρίσι διέρρευσε ότι ελπίζει σε τεχνική συμφωνία πριν από τις 20 Μαρτίου και σε οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2018.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά θέματα που συζητήθηκαν χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον, οι θεσμοί ανταποκρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά στο σχέδιο που πρότεινε η Αθήνα για πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 έως 150.000 θέσεων εργασίας ετησίως από το 2018 έως το 2020 (αθροιστικά 300.000 με 450.000 θέσεις) μέσω χρηματοδότησης είτε από την Παγκόσμια Τράπεζα είτε από άλλον χρηματοδοτικό φορέα.

Αντιθέτως, στασιμότητα παρουσιάστηκε αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς σημείο τριβής αποτελεί η διαγραφή οφειλών από ΦΠΑ και ΦΜΥ (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών), με το υπουργείο Οικονομικών να μην επιθυμεί να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής οφειλών και τους θεσμούς να θέλουν να δίνεται αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Το μείγμα πολιτικής θα εφαρμοστεί εκκινώντας από το 2019

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018” και ότι το μείγμα πολιτικής “θα εφαρμοστεί εκκινώντας από το 2019”, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018 και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αντιμετωπίζονται με βάση τον δημοσιονομικό διορθωτή.

Μάλιστα, κάλεσε “όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο" προσθέτοντας πως “η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών". Απευθύνθηκε δε προς τους πολίτες λέγοντας "να μην παρασύρονται" από τα δημοσιεύματα.

Για το ύψος των μέτρων που συζητούνται, τα οποία “θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν”, είπε ότι το σημείο εκκίνησης είναι το 2% του ΑΕΠ (ή 3,6 δισ.) για κάθε κατηγορία μέτρων, “το οποίο όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια”.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι όλα αυτά εξαρτώνται “από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος”, το οποίο όμως “με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις, δεν τίθεται εν αμφιβόλω”. Επίσης διευκρίνισε ότι η αποτίμηση της εξέλιξης του προγράμματος δεν θα γίνεται τον Μάιο της επόμενης χρονιάς όπως μέχρι τώρα, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να “βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα τον Οκτώβριο του 2018" να έχουμε μία σαφή εικόνα.

Υπουργικό συμβούλιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε “εφικτό στόχο" την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου τονίζοντας ότι αμέσως μετά αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση και παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία είναι “αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης".

Όπως σημείωσε, αυτό θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζοντας τον στόχο της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την επιτροπεία, διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει έξοδο στις αγορές το 2018, χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, υπογραμμίζοντας πως “η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας είναι ακριβώς το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση".

Επίσης αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης, που αναμένεται να φτάσει φέτος τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά και στη σημασία αύξησης των ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη βάση της ποιότητας και της καινοτομίας, και γι’ αυτό την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο έχοντας το θέμα αυτό στο επίκεντρο.


Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι με στόχο 3,5% τελειώνει η λιτότητα

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφωνίες του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια ανακάλυψη “των επικοινωνιακών εγκεφάλων της Ν.Δ.”, οι οποίοι “τα διοχετεύουν στους διάφορους δημοσιογράφους”, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα οι δηλώσεις τους “περιγράφουν την ίδια πολιτική ουσία με διαφορετικό λεξιλόγιο”.

“Οι σχέσεις μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικές και η συνεργασία τους, ενόψει του στόχου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι πάρα πολύ καλή” υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι “το ‘κλείνει ο κύκλος της λιτότητας σημαίνει ότι δεν ζητούνται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επιπρόσθετα μέτρα”. “Ουδείς θα ήταν τόσο ανόητος ώστε να ισχυριστεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε αίσθηση του πρωθυπουργού ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένας μικρός στόχος” διευκρίνισε.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. για “αλλοπρόσαλλη τακτική” και για αλλαγή της επιχειρηματολογίας της από την “επικείμενη καταστροφή" στις "καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν τον λογαριασμό".

Ρ. Σβίγκου: Κομβικής σημασίας η στόχευση των αντισταθμιστικών

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ράνια Σβίγκου δήλωσε στο “ereportaz.gr” ότι “η Ν.Δ. πορεύεται με μοναδική πυξίδα της την καταστροφολογία και επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης”, γι’ αυτό και “ο κ. Μητσοτάκης έκανε μέρες να σχολιάσει την απόφαση του Εurogroup, ακριβώς επειδή έψαχνε νέο περιτύλιγμα της ίδιας αδιέξοδης στρατηγικής”. “Είναι κομβικής σημασίας το να υπάρξουν στοχευμένα, αντισταθμιστικά μέτρα ώστε το τελικό ισοζύγιο για κάθε νοικοκυριό να είναι μηδενικό” πρόσθεσε, επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Σαπέν: Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος θα συναντήσει και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του ο κ. Σαπέν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ελπίζει ότι θα καταθέσουν την έκθεσή τους εγκαίρως πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20-21 Μαρτίου, αλλά και ότι θα γίνει "επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018, ύστερα από 8 χρόνια αποκλεισμού", για την οποία προτίθεται να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν.

IW: Αύξηση 40% της φτώχειας στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2015

Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του "Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW), στην οποία συμπεριέλαβαν όχι μόνο τα στοιχεία για το εισόδημα, αλλά και άλλες στερήσεις, όπως το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αύξηση της φτώχειας στην Ιρλανδία ήταν 28%, στην Κύπρο 28,2%, στην Ισπανία 18% και στην Ιταλία 11%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL