Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου

Τη θέση της Ελλάδας ότι είναι απολύτως εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Εurogroup της 20ής Μαρτίου εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος από τη μεριά του επισήμανε ότι για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, γεγονός που συμμερίζονται και αρκετοί άλλοι πρωθυπουργοί της Ε.Ε.

Επιπλέον, ενόψει της συνόδου της Ρώμης για την 60ή επέτειο της ίδρυσης της Ε.Ε., στις 25 Μαρτίου, οι δύο ηγέτες εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν παραμείνει “εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας” και χωρίς τον κοινωνικό πυλώνα ως αναπόσπαστο τμήμα του μέλλοντός της, τονίζοντας την αναγκαιότητα η Ε.Ε. να αποκτήσει ένα νέο όραμα, το οποίο να καταγραφεί στη διακήρυξη της συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της συλλογικής αντιμετώπισης από την Ε.Ε. στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν οι προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας στο συμβούλιο της Ε.Ε.

Συμφωνία για τα θέματα διαπραγμάτευσης

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής του Μάρτη”. “Από εκεί και πέρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση και με το κρίσιμο θέμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας της ανάλυσης του χρέους, δηλαδή αποφάσεις που ξεπερνούν την ευθύνη της Ελλάδας και έχουν να κάνουν και με τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, των εταίρων μας.

Είναι λοιπόν θέμα αν ο χρόνος αρκεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να έχουμε και την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 του Μάρτη. Εμείς επιμένουμε σε αυτόν τον στόχο. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτός. Και σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιόζεφ Μουσκάτ, υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν υπήρξε “σκληρός” για το ότι “διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους”, τόνισε ότι σήμερα βλέπει “μετά χαράς” πως η ελληνική κυβέρνηση “τήρησε τις δεσμεύσεις της και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο”. “Και εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι αυτή η νέα αξιολόγηση της ελληνικής κατάστασης είναι κάτι που συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι βλέπουν ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια τα πράγματα να κινηθούν σωστά" συμπλήρωσε.

Αλ. Τσίπρας: H Ε.Ε. εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η 60ή επέτειος από τη Συνθήκη της Ρώμης "βρίσκει την Ευρώπη μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις", κάτι που προκύπτει από το γεγονός ότι έχει σταματήσει να είναι ελκυστική απέναντι στους πολίτες της, "εξαιτίας του γεγονότος ότι ακολούθησε πολιτικές σκληρής λιτότητας, που αποξένωσαν τους πολίτες", αλλά και επειδή “οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων".

Υπενθύμισε δε ότι αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί στη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν ο Γιόζεφ Μουσκάτ και ο ίδιος ως παρατηρητής, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Τόνισε, λοιπόν, την “ανάγκη που υπάρχει η Ρώμη να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση”, αλλά “η διακήρυξη αυτή να αναδείξει ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της σημερινής Ε.Ε. στις ιδρυτικές της αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος".

"Γιατί η Ε.Ε., παρά τις αδυναμίες της, είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο των λαών της. Χωρίς αυτό το κεκτημένο, η ίδια δεν υφίσταται, δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, εγκλωβισμένη στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μια λογική εξαιρέσεων από το εργασιακό και κοινωνικό της κεκτημένο" υπογράμμισε.

Ζ. Μουσκάτ: Συμμαχία των προθύμων για την Ευρώπη

“Προσπαθούμε να πείσουμε άλλους συναδέλφους ότι πιθανώς θα υπάρξει συζήτηση επί του προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε. τις επόμενες δεκαετίες. Τα πάντα θα τεθούν προς συζήτηση” συμπλήρωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας υπογραμμίζοντας την ανάγκη "να υπάρξει ένας κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της Ε.Ε.".

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Υπάρχουν κάποια κράτη - μέλη που έχουν δικές τους απόψεις, πολιτικές απόψεις, άλλες απόψεις και ως εκ τούτου δεν αισθάνονται την ανάγκη μιας τέτοιας εξέλιξης. Πιστεύω ότι πρέπει να τους πείσουμε περισσότερο. Πιστεύω, όμως, επίσης, ότι με την ευκαιρία αυτή μπορεί να υπάρξει μια ‘συμμαχία των προθύμων’, αυτών που θέλουν να προχωρήσουν όχι για να επιβληθούν περισσότερα πράγματα, όχι για να περάσει περισσότερο το ευρωπαϊκό στο εθνικό επίπεδο, αλλά για να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα, μια κοινωνική διάσταση σε καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερες συνθήκες, καλύτερη εκπαίδευση, αντιμετώπιση της ανεργίας.

Όλα αυτά είναι θέματα που, επίσης, συζητήσαμε σήμερα πολιτικά και τα οποία χθες συζήτησα στη Στοκχόλμη. Δεν είναι θέματα που στρέφουν τη μία περιοχή εναντίον της άλλης. Και στη Στοκχόλμη τα πιστεύουν, όπως και στην Αθήνα".

“Η επιλογή είναι να είμαστε υπεύθυνοι και κοινωνικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να υποστηρίζει η Ευρώπη, πιστεύω. Δεν θα πρέπει να υποστηρίζει τη λιτότητα και την παροχή χρημάτων υπό μορφή φιλανθρωπικών επιδομάτων" πρόσθεσε.

Μέτωπο αλληλεγγύης για το προσφυγικό

Για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και να μην επιβαρύνει μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως “η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται παρά τις δυσκολίες". "Όμως, αυτό το οποίο δεν μπορεί να είναι υπό έλεγχο είναι η λογική της à la carte αντιμετώπισης των κοινών μας αξιών. Η αλληλεγγύη, για παράδειγμα, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι ιδρυτική αξία και δεν μπορεί κάποιες χώρες να την αποδέχονται και να τη σέβονται και κάποιες άλλες χώρες όχι" είπε χαρακτηριστικά, με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό να συμπληρώνει:

“Θέλουμε να είμαστε δίπλα σε χώρες όπως η Ελλάδα, δίπλα σε οποιαδήποτε χώρα που θα περάσει από αυτή την κατάσταση. Και παρ’ ότι είμαστε το μικρότερο κράτος - μέλος, πιστεύω ότι έχουμε υψώσει το παράστημά μας όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή της αλληλεγγύης στην πράξη”.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε “την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει με σταθερότητα και αταλάντευτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο”, αλλά και την αποφασιστικότητα, “παρά τις προκλήσεις, να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γείτονά μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Τέλος, στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για το Ταμείο Συνοχής και το θέμα της νησιωτικότητας και της απόστασης των απομακρυσμένων περιοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL