Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Προειδοποιήσεις ότι οι εξελίξεις στην αγορά χρήματος κατοπτρίζουν την πορεία της οικονομίας / Χρηματιστήριο και επενδυτές προσδοκούν κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προειδοποιήσεις ότι οι εξελίξεις στην αγορά χρήματος κατοπτρίζουν την πορεία της οικονομίας / Χρηματιστήριο και επενδυτές προσδοκούν κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου

Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης Αθήνας και δανειστών κινήθηκαν εν αναμονή της χθεσινής επανέναρξης των συνομιλιών κεφαλαιαγορά και χρηματαγορά. Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των νέων επαφών οι επενδυτές τήρησαν στάση επιφυλακτικότητας. Και η παραμικρή δήλωση ή πληροφορία έδινε τον μήνα που τέλειωσε χθες -και συνεχίζει να δίνει- τον τόνο στις διακυμάνσεις των τιμών σε ομόλογα και μετοχές.

Έτσι οι φόβοι των επενδυτών για “βήμα σημειωτόν” της διαπραγμάτευσης επισκίασαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο την αρχική αισιοδοξία μετά το τελευταίο Eurogroup και τον προσδιορισμό ημερομηνίας επιστροφής των δανειστών για χθες. Στην αγορά οι “traders” είναι κατηγορηματικοί: απαιτείται άμεσο κλείσιμο συμφωνίας, όχι μόνο για να αποκομίσουν τα όποια κέρδη οι ελάχιστοι “παίκτες” που έχουν απομείνει, αλλά κυρίως για την προβολή μας καλύτερης εικόνας της ελληνικής οικονομίας διεθνώς.

Άλλωστε, επισημαίνουν, τα ομόλογα κατά κύριο λόγο και το χρηματιστήριο είναι ικανά να διαμορφώσουν εντυπώσεις που θα βαρύνουν σε λήψεις αποφάσεων των ξένων επενδυτών από εισροή κεφαλαίων έως υποδοχή της έκδοσης ελληνικών ομολόγων, όποτε και αν πραγματοποιηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ στο Χρηματιστήριο την επομένη του Εurogroup ο γενικός δείκτης είχε ξεπεράσει τα όρια των 600 και των 650 μονάδων, έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε κάτω από τις 650 μονάδες και με αναιμικούς τζίρους, ενώ παρά τη μικρή -έστω και οριακή, της τάξης του 0,08%- χθεσινή άνοδό του, συνέχισε να παραμένει κάτω από το εν λόγω όριο κλείνοντας στις 645,88 μονάδες.

Όπως εξήγησαν χρηματιστές, ο καταιγισμός ειδήσεων για τα “δύσκολα μέτρα” στα οποία εμμένουν οι δανειστές, όπως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που ανέφερε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί μέσα στη διάρκειά του, ή η επιμονή της Γερμανίας στις αξιώσεις για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρύβουν κίνδυνο για μακρές συζητήσεις Αθήνας και δανειστών.

Αυτό θα σημαίνει, συνέχισαν, ότι μετά την άπνοια στην χρηματιστηριακή αγορά (οι χθεσινές συναλλαγές ήταν μόλις 43,5 εκατ. ευρώ) αυτή θα απαξιωθεί περαιτέρω. Ωστόσο ευελπιστούν και αυτοί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 7 Απριλίου, θεωρώντας ενθαρρυντική την χθεσινή αισιόδοξη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα κλείσουν όλα στις 20 Μαρτίου. Όπως και ότι λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «προσωρινή συμφωνία» με τους δανειστές, η οποία επιδιώκεται να οριστικοποιηθεί στο Εurogroup του Μαρτίου με τη μορφή Staff Level Agreement.

Στην ερώτηση που τους τέθηκε για το εάν τους προβληματίζει το ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησαν ότι η αβεβαιότητα αυτή επιβαρύνει μεν το κλίμα, όμως η αγορά σε μεγάλο ποσοστό προτιμά παραμονή ΔΝΤ από την απροσδιοριστία. Ανέφεραν και ένα χαρακτηριστικό γεγονός: την ευφορία που είχε προκαλέσει στην αγορά η πληροφορία του “Der Spiegel” ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο τρίτο πακέτο με ποσό έως και 5 δισ. ευρώ. Η αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση θα έμπαινε στην “τελική ευθεία” προκάλεσε ικανοποίηση.

Με απόλυτο τόνο, παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς διαβεβαίωνε πως εάν η είδηση επαληθευόταν, ο γενικός δείκτης θα εξακοντιζόταν αμέσως στις 700 μονάδες. Πλέον ως πιθανότερο σενάριο θεωρούν τη σταθεροποίηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς ταυτόχρονα με τις ελπίδες υπάρχουν και φόβοι να καθυστερήσουν η ποσοτική χαλάρωση (γι’ αυτό οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν πτωτικά) και τα σχέδια για “δοκιμαστική” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Οι επενδυτές έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή στη συνέχιση των επαφών κυβέρνησης - δανειστών που ξανάρχισαν χθες, όπου έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα, όπως φορολογικό, εργασιακό και συνταξιοδοτικό. Ανάλογο υπήρξε το κλίμα και στην αγορά ομολόγων.

Την επομένη του Εurogroup το ετήσιο ομόλογο, που είχε εκτοξευθεί προ τεσσάρων εβδομάδων στο 15,54%, υποχώρησε στο 14,39% και ακολούθως στο 10,00%, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό έπεσε η απόδοση του διετούς ομολόγου (9,65%). Στην συνέχεια όμως, οι φόβοι για καθυστερήσεις σε αξιολόγηση και ποσοτική χαλάρωση, ανέβασαν την απόδοση που αντί να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό βρέθηκε στο 11,30%. Το δε “βαρόμετρο” 10ετές ομόλογο διατήρησε απόδοση, πάνω από το 7% με spread που άγγιξε και τις 700 μονάδες.

Στάση επιφυλακής με ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας τήρησε χθες η αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να κλεισει η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν οριακά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Το ετήσιο ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2017 και που είχε υψηλότερο μήνα το 15,54% έδινε χθες απόδοση 11,75%. Η ελληνική 10ετία λήξης 24 Φεβρουαρίου 2027 έδωσε απόδοση μεταξύ 6,84% και 7,07%.

Το spread (η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων) διαμορφώθηκε στις 675 μονάδες βάσης από 689 μονάδες βάσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL