Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ΔΝΤ ζητεί εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με την Κρ. Λαγκάρντ συζητήθηκε ότι είναι σειρά της Γερμανίας να κάνει βήματα στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους

Στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και λίγες ημέρες πριν από τον ερχομό των θεσμών στην Αθήνα.

Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, τις γενναίες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεύτερον, την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε, δε, πως αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, τη μετέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι απαιτείται η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρά το ότι αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η συζήτηση για το χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως προτεραιότητα ήταν και παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως το συμφέρον της Ελλάδας είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη. Επιβεβαίωσε, επίσης, πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιολόγηση.

 

Σειρά της Γερμανίας να κάνει ένα βήμα

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Τρίτη το βράδυ, δηλαδή πριν από τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μάλιστα, ανέφεραν ότι συζητήθηκαν τα εξής: Ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητούσε το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα. Αλλά και ότι πλέον είναι σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

 

Β. Ντομπρόβσκις: Μπορούμε και πριν από τις 22 Μαρτίου

Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί ακόμα και τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας πως η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εντός στόχου. Υπογράμμισε, δε, πως με μια «τελική ώθηση» από τους αξιωματούχους, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ακόμη και πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση σε σύντομο διάστημα» επέμεινε, επισημαίνοντας πως η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι «ιδιαιτέρως αντιπαραγωγική» και θα δημιουργούσε τον κίνδυνο η Ελλάδα να υποχωρήσει και πάλι σε «χρηματοοικονομική αστάθεια».

 

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Στηρίζουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της Ε.Ε.

 

Στην Αθήνα Μπ. Καζνέβ, Μ. Σαπέν και Ντ. Νουί

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Καζνέβ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Επίσης, αναμένεται επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα εντός του Μαρτίου.

 

Ν. Φίλης: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Κ.Ο.

Μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε πως δεν φοβάται πως “θα υπάρξει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ" και ότι “η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι πρόταση αποδεκτή", σημειώνοντας ότι ακόμη η πρόταση δεν είναι έτοιμη. «Είναι λεπτό θέμα όμως να κόψεις από τον συνταξιούχο και τη σύνταξη, και το αφορολόγητο. Θα τα συζητήσουμε όλα όταν έρθει η πρόταση. Αλλά να την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος και να κερδίσει ο εργοδότης διπλά δεν γίνεται. Δεν θα έρθει με κανέναν τρόπο τέτοια πρόταση από την κυβέρνηση” υπογράμμισε.

Δείτε όλα τα σχόλια