Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Επιφυλακτικός ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιφυλακτικός ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup

Με αρκετή επιφυλακτικότητα αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος την προσυμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών δημοσιευμάτων, με τη “Handelsblatt” να εκτιμά πως το πρόγραμμα δεν είναι επιτυχημένο, τη “Süddeutsche Zeitung” να κάνει λόγο για τη σπουδαιότητα του αυριανού ραντεβού Μέρκελ - Λαγκάρντ, τη “FAZ” να “βλέπει” ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη “Welt” να καλεί την Ευρωζώνη να βρει τις αιτίες της κρίσης.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και δανειστές έκαναν ακόμη ένα βήμα προς την εκταμίευση νέων πιστώσεων, επισημαίνει η διαδικτυακή έκδοση του οικονομικού περιοδικού “Manager-Magazin”, ενώ η “Berliner Zeitung” επιγράφει το άρθρο της «Αναβλητικότητα στο ζήτημα της Ελλάδας».

Σε άρθρο με τίτλο «Η επιστροφή των ελεγκτών», η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας “Die Zeit” σημειώνει "Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο».

Παραλήρημα Κλέμενς Φουστ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με την προπαγάνδα που τελείται εντός Γερμανίας, παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου IfO Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel”.

Όπως αναφέρει, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η εντύπωση ότι το Βερολίνο αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, έχει καλλιεργήσει το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Παράλληλα θεωρεί ότι ενόψει των γερμανικών εκλογών ανεβαίνουν οι τόνοι του Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ είπε επίσης ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είχε εξ αρχής σκοπό να παραπλανήσει, «επειδή αποκλείεται να επιστραφούν οι πιστώσεις, έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση κεφαλαίων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δεν επεδίωξε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL