Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Δ. Τζανακόπουλος: Να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού η Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού η Γερμανία

Το βλέμμα της στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στρέφει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μετά και το πολύ θετικό -κατά την ίδια- αποτέλεσμα του προχθεσινού Eurogroup, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία της Δευτέρας “αποφασιστικό βήμα” για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία “επετεύχθη επειδή τόσο η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και το ΔΝΤ, έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές”.

Επισημαίνοντας, όμως, ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια “συνολική συμφωνία”, εξήγησε ότι τώρα “εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης", εκείνη που "σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων". Κάλεσε, λοιπόν, τη Γερμανία "να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού" και “το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους". Όπως πρόσθεσε, μια τέτοια εξέλιξη "θα ανοίξει και τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ", η οποία είναι απαραίτητη για να βγει η Ελλάδα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2018.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στη σημερινή συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αλλά και στη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον δήλωσε χθες σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας πως “έχει γίνει κάποια πρόοδος” και “θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε στον ΣΚΑΙ ότι “το Βερολίνο έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, προκειμένου να το έχει στο πρόγραμμα, πράγμα που το θέλει πολύ”. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν αύριο επίσημες ανακοινώσεις.

Σενάρια μέτρων και αντισταθμιστικών

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα, πληροφορίες αναφέρουν πως, από την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις κινούνται σε πακέτο της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο συνεπάγεται 1,5% “δύσκολα” μέτρα και άλλο ένα 1,5% ευνοϊκά για τους πολίτες μέτρα (στη βάση του συμβιβασμού για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα). Το ΔΝΤ φέρεται να υποχώρησε στο θέμα αυτό στη λογική ότι, με την αλλαγή του μείγματος φορολογικής πολιτικής, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων και άρα κλείνει το κενό που έβλεπε.

Ένα σενάριο είναι να νομοθετηθούν μέτρα 0,75% (1,4 δισ.) του ΑΕΠ για το 2019 (με τα αντισταθμιστικά τους) και άλλα 0,75% από το 2020 μέχρι και το 2025 αθροιστικά. Πιθανότατα, το πρώτο 0,75% θα αφορά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και το δεύτερο 0,75% τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση της προσωπικής διαφοράς να νομοθετηθεί ακόμη και το 2021. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πρόταση του ΔΝΤ ήταν να “πέσει” το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων, ως προτάσεις της ελληνικής πλευράς (σ.σ.: σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η Ελλάδα θα καθορίσει τα αντίμετρα), περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% - 40% και ο ταυτόχρονος συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία θα θίξει μια ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στις προτάσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ακόμη η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετάταξη του κλάδου εστίασης και άλλων προϊόντων διατροφής από το 24% στο 13% και του ΦΠΑ ενέργειας από το 13% στο 6%, ενώ υπάρχει και η σκέψη για μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23% (πρόταση που περιλαμβάνεται, άλλωστε, και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ).

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα (σ.σ.: κάνει λόγο για συντελεστές της τάξεως του 15%-20%, όταν σήμερα εκτείνονται από 22% έως και 45%). Τούτων δοθέντων, ενδέχεται να υπάρξει “μάχη” της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων σε τεχνικό επίπεδο, καθώς "εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει", όπως άλλωστε σημείωσε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης.

Χωρίς αίρεση και τα αντίμετρα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν στις τεχνικές συζητήσεις. Διευκρίνισε, όμως, ότι “τα μέτρα (και τα αντίμετρα) θα ισχύουν από 1.1.2019 άνευ αίρεσης” ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν χρειάζεται υπεραπόδοση για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα” και σημειώνοντας ότι “τα αντίμετρα συνυπολογίζονται στο βασικό σενάριο” του πλεονάσματος στο 3,5%. Σε ό,τι αφορά το αν τηρήθηκε η δέσμευση για τη μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, ξεκαθάρισε ότι “αυτό το οποίο είναι αντισυνταγματικό είναι η νομοθέτηση υπό αίρεση”, ενώ η “νομοθέτηση που έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής ενός νόμου μια μεταγενέστερη ημερομηνία είναι μια πάγια πρακτική”.

Πάντως, απέφυγε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ μέσα στον Μάρτιο.

Δεν ζητάμε 180 ψήφους

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “η στάση της Ν.Δ. δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις”, επισημαίνοντας πως “όχι μόνο δεν χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία, αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων" και "όπως κατά την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης, έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία".

Για το αν η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι καλείται το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν τη συμφωνία, αλλά “δεν ζητάμε ούτε 180, ούτε 200, ούτε το σύνολο του ελληνικού κοινοβουλίου".

Τα εύσημα στον Τσακαλώτο

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σε ερώτηση σχετικά με το αν “υπάρχει θέμα” στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε: “Το θέμα το οποίο υπάρχει με τον κ. Τσακαλώτο είναι ότι πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα για τη μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία. Η διαπραγματευτική επιτυχία αυτή ήταν επιτυχία του ιδίου, αλλά και του συνόλου της διαπραγματευτικής ομάδας".

Π. Ρήγας: Αρραγής κυβέρνηση και κόμμα

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως “η κυβερνητική πλειοψηφία και το σύνολο του κόμματος είναι απολύτως αρραγή". "Η εικόνα που έχουμε από όλες τις εσωτερικές και δημόσιες κομματικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος είναι ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019" πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι πλέον εάν θα αντέξει ο κ. Μητσοτάκης, "ο οποίος όλο αυτό τον καιρό εφάρμοζε το δόγμα 'Βάστα Σόιμπλε να πέσει η κυβέρνηση'".

Ρ. Σβίγκου: Να μην πληγούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα

"Δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει τα αντίμετρα να είναι στοχευμένα, ώστε να μην επιβαρύνεται κανένα νοικοκυριό" στα Παραπολιτικά FM η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζοντας πως “η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να μην πληγούν περαιτέρω τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και να μπορέσει η κοινωνία να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL