Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Επιστρέφουν τα κλιμάκια δίχως επιπλέον λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστρέφουν τα κλιμάκια δίχως επιπλέον λιτότητα

Την άγουσα για την Αθήνα παίρνουν οι επικεφαλής των θεσμών, μετά και τη χθεσινή σύγκλιση μεταξύ όλων των πλευρών που επετεύχθη πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup. Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η χθεσινή διαδικασία του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, “η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα” και κατόπιν αυτής, τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος “είχαμε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας" για να συμπληρώσει: “Μιλάμε για δημοσιονομικό αντίκτυπο 0% και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup (...) είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι μια αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς να υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα επτά χρόνια που εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής ", τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή "επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια". Γενικώς, στην κυβέρνηση καταγραφόταν μια πολύ θετική αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup. Πάντως, σήμερα θα συνεδριάσει, έχοντας και αυτό στην ατζέντα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή μείγματος και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Όπως κατέστησαν χθες σαφές κυβερνητικοί κύκλοι “η Ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1ης.1.2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο”, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως “πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση”.

Όπως αποτυπώνεται στην ανάγνωση της συμφωνίας από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη “στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος”. Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι μπαίνει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά της κανονικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με την επιστροφή των κλιμακίων.

3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση “από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια”, ενώ οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν ότι “τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς”.

Αν και χθες τέθηκαν οι βασικές αρχές επιστροφής των θεσμών, εντούτοις πολλά ζητήματα παραμένουν ως εκκρεμότητες για να λυθούν κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων, κάτι το οποίο υποκρύπτει κινδύνους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, η χθεσινή ανακοίνωση του οποίου χαρακτηρίζεται από μεγάλη μετριοπάθεια ως προς τις εξελίξεις.

“Χέρι χέρι” και κλιμακωτά μέτρα και αντίμετρα

Βάσει των όσων ειπώθηκαν χθες μετά το πέρας του Eurogroup, βασικό ζητούμενο είναι σε ποιο σημείο θα κινηθεί το δίδυμο μέτρων-αντισταθμιστικών. Το βέβαιο είναι ότι το 2% επιπλέον μέτρα για το 2019 έχει βγει από το τραπέζι τόσο ως προς το ποσοστό όσο και ως προς τη λέξη “επιπλέον”, καθώς πλέον γίνεται λόγος για μέτρα και αντίμετρα, μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως “όλα αυτά τα οποία συζητούσαμε επί μήνες, επί ενάμιση χρόνο περίπου, για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019, δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης".

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων το ύψος των μέτρων (άρα και των αντισταθμιστικών) να φτάνει το 0,75% του ΑΕΠ για το 2019 και το 0,75% από το 2020 μέχρι και το 2025. Ωστόσο, όπως τόνιζε χθες στην “Α” υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, το παραπάνω θα αποτελέσει βάση “σκληρής” διαπραγμάτευσης, κατά την παραμονή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εισφορές στα πιθανά αντισταθμίσματα

Τι σημαίνει όμως δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο “οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού".

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων, ως σκέψεις της ελληνικής πλευράς, περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% - 40% και ο ταυτόχρονος συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ούτως ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία θα θίξει μια ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Εκτός του παραπάνω, στη “φαρέτρα” των προτάσεων αναμένεται να συμπεριληφθούν η μείωση ΦΠΑ σε ενέργεια, μεταφορές, βασικά είδη διατροφής, ή η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή θα βρίσκεται σε ισχύ και στην περίπτωση που προβλεφθεί μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Άλλωστε, όπως τόνισε χθες, μιλώντας στον Alpha, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι: “Αν ζητηθεί μείωση συντάξεων, θα δούμε καταρχήν ποια θα είναι η συζήτηση στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, θα υπάρξουν αντισταθμίσματα".

Ψυχρή αντίδραση από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών, αλλά τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. «Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ταμείο.

«Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής» προσθέτει.

Ν. Παππάς: Ευχάριστη μεταστροφή Σόιμπλε

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στη μεταστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως "είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι εμπιστεύεται τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης" προσθέτοντας ότι βάσει αυτών δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Γ. Σταθάκης: Χωρίς πρόβλημα η ψήφιση

Δεν θα ακολουθήσει νέο πακέτο μονόπλευρης λιτότητας, μετά τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως με την προοπτική των αντισταθμιστικών μέτρων, η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τα νέα μέτρα «χωρίς πρόβλημα».

Κριτική στη Ν.Δ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στη Ν.Δ. για τη στάση της απέναντι στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, κάτι που όπως είπε αποδεικνύει την πολιτική της αμηχανία, διότι είχε ποντάρει στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας.

Την Τετάρτη τα νεότερα για πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα

Εκτός της χθεσινής ημερήσιας διάταξης έμεινε το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, εν όψει και των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει την προσεχή Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Για αυτό το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι χρειάζεται " να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει, θα εμπεδώσει μάλλον οριστικά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Έτσι ώστε το 2018 να μπορέσουμε να βγούμε κανονικά στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα". Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εισαχθεί η χώρα μας στο QE απαιτείται πολιτικά ολοκληρωμένη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και κάποιας μορφής δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL