Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Στόχος της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία με συρρίκνωση των απαιτήσεων του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία με συρρίκνωση των απαιτήσεων του ΔΝΤ

Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει μία πρώτη πολιτική συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα οριστικής λύσης να επεκτείνεται προς τον Μάρτιο. Την παραπάνω στόχευση φέρεται να επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποίησε χθες με θεσμικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει μια προσέγγιση Γερμανίας και ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο ενδέχεται να διαφανεί κατά τη συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προσεχή Τετάρτη. Την ίδια ημέρα θα υπάρξει συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν σε αυτές τις δύο συναντήσεις, παρά το ότι θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της Δευτέρας.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι τελευταίες παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ όλων των πλευρών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ πηγές του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στην "Α", δεν απέκλειαν να πραγματοποιηθούν επαφές Τσακαλώτου με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι όποιες συνομιλίες γίνονται επί τη βάσει της αντιπρότασης Ντάισελμπλουμ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να φέρει όλες τις πλευρές σε σημείο σύγκλισης. Ωστόσο η ελληνική πλευρά διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις σε σχέση με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Βασικό ζητούμενο στις δύο μέρες που απομένουν παραμένει η μείωση της διαφοράς των μακροοικονομικών προβλέψεων, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019, μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά και του ΔΝΤ από την άλλη.

Είναι γεγονός πως η σύγκλιση στο βασικό σενάριο (base line σενάριο) έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, καθώς, αν περιοριστεί η διαφορά των προβλέψεων μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα περιορισθεί ευθέως ανάλογα το ύψος των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ να νομοθετήσει η Ελλάδα από τώρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν “πέσει” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προληπτική μείωση του αφορολόγητου ορίου, σενάριο το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, εκτός αν το μέτρο αυτό καταστεί δημοσιονομικά ουδέτερο, ήτοι να υπάρξουν κάποιες μειώσεις σε έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ ή ακόμη και συρρίκνωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, θα πρέπει να είναι συμφέρουσα η συνολική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια περαιτέρω αναφορά στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Εκτός των ανωτέρω, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά και μείωση της προσωπικής διαφοράς, που θα οδηγούσε σε μείωση πολλών συντάξεων, κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα "σκληρή" γραμμή στα εργασιακά.

Συναντώνται Μέρκελ και Λαγκάρντ την Τετάρτη

Μέρκελ και Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι δύο γυναίκες θα τα πουν από κοντά την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος. "Θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στους G20" ανέφερε.

Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο ισχυρές γυναίκες, στην οποία, σύμφωνα με την “Die Welt”, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο γυναίκες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και ότι η κ. Μέρκελ έχει ανοίξει στην κ. Λαγκάρντ τον δρόμο για μία δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου «βλέπει» στο πρόσωπο της Μέρκελ ένα από τα λίγα στηρίγματα και γι' αυτό δεν επιθυμεί να είναι από τα εμπόδια, πάνω στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την DW, το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και διαμηνύει ότι η στάση του είναι αμετάβλητη, επιμένοντας ότι χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μια «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η επιμονή για παραμονή του ΔΝΤ και τα έωλα 5 δισ.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή. Ενδιαφέρον είχε ότι η εκπρόσωπος δεν διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να του προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του.

Μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, όταν αρχικά οι Ευρωπαίοι ανέμεναν τη συμμετοχή του Ταμείου με ένα ποσό της τάξης των 16 δισ. ευρώ. Ωστόσο αρμόδιες πηγές τόνιζαν στην "Α" ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ και πηγές του ΔΝΤ φρόντισαν να πάρουν σαφείς αποστάσεις.

Β. Ντομπρόβσκις: Να κάνουμε όλοι μια τελική προσπάθεια για συμφωνία

Η Κομισιόν θα επιμείνει στις προβλέψεις της και έχει κάθε λόγο να προσδοκά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, είπε σε συνέντευξη στην euractiv.com ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν «μια τελική προσπάθεια», προκειμένου να γεφυρωθούν τα χάσματα και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL