Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Προβλέψεις της Deloitte για το 2017 / Στα 200 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά οι πωλήσεις κόκκινων δανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβλέψεις της Deloitte για το 2017 / Στα 200 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά οι πωλήσεις κόκκινων δανείων

Τα 200 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων εντός του 2017 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Οι πωλήσεις μπορεί να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις λίγο μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σημειώνει η Deloitte, που συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές για συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL). Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται από τοξικά δάνεια άνω του 1 τρισ. ευρώ, τα οποία δυσκολεύεται να παραβλέψει μετά την κρίση στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πέρυσι νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας (bad bank) που θα αγοράζει τα δάνεια αυτά με κρατική στήριξη.

Όχι της ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει σταθερή γραμμή για να καθησυχάσει τις αγορές και να παραβλέψει την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς κάλεσε πρόσφατα την τράπεζα να αποσύρει την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων από τη μελλοντική κατεύθυνση που δίνει, οι αξιωματούχοι σε μεγάλο βαθμό συμφώνησαν να διατηρήσουν ως έχει την κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται στο έγγραφο των πρακτικών, που δεν έδειξε σημάδια σοβαρών διαφωνιών.

Στα 13,2 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα

Σε 13,2 δισ. ευρώ ανερχόταν στο τέλος του 2016 η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε το Ευρωσύστημα (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες) από τις αγορές του, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών που υλοποιήθηκε από τον Μάιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 (Securities Markets Programme, SMP). Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ για τον ισολογισμό της για το 2016, ενώ σημειώνεται επίσης ότι η μέση απομένουσα διάρκεια των ελληνικών ομολόγων είναι 2,9 έτη. Συνολικά, το Ευρωσύστημα έχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα ονομαστικής αξίας 105 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι ιταλικοί τίτλοι (54,9 δισ. ευρώ) και να ακολουθούν αυτοί της Ισπανίας (20,1 δισ. ευρώ), της Ελλάδας, της Πορτογαλίας (9,5 δισ. ευρώ) και της Ιρλανδίας (7,3 δισ. ευρώ).

Αμετάβλητος ο ELA για την Ελλάδα

Αμετάβλητο για δύο εβδομάδες θα παραμείνει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA. Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL