Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Στο τραπέζι η αντιπρόταση Ντάισελμπλουμ / Έντονες διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup ενώ το πλεόνασμα πάει στο 3%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τραπέζι η αντιπρόταση Ντάισελμπλουμ / Έντονες διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup ενώ το πλεόνασμα πάει στο 3%

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη “σκληρή” γραμμή που έχει υιοθετήσει και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο από τη μια να επιμένει στο ότι “ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας”, ενώ από την άλλη να καλεί να “επιστρέψουν στον ρεαλισμό” τόσο το ΔΝΤ όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη τη Δευτέρα.

Αυτή τη στιγμή οι όποιες συζητήσεις διεξάγονται στη βάση της αντιπρότασης Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να φέρει όλες τις πλευρές ένα βήμα πιο κοντά, ενώ στην περιρρέουσα ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα κυριαρχεί τόσο μια αμφισβήτηση για τις προβλέψεις του ΔΝΤ όσο και μια ρητορική περί μη αναγκαιότητάς του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο η ελληνική πλευρά διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις σε σχέση με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Πλεόνασμα 3% το 2016 θα δείξει η Eurostat

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ζητάει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου από το ΔΝΤ "να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια" καλωσορίζοντας τη μετατόπιση Τόμσεν, και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα". Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την αναθεώρηση των στοιχείων που θα γίνει από την Eurostat στις 21 Απριλίου, το πρωτογενές πλεόνασμα ενδέχεται να εκτοξευτεί στο 3% (σ.σ.: 2,2% ήταν η προτελευταία εκτίμηση), όταν ο στόχος ήταν 0,5%.

Βασικό επίδικο η μείωση της διαφοράς

Το πρώτο βασικό επίδικο είναι η μείωση της διαφοράς των μακροοικονομικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019, μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά και του ΔΝΤ από την άλλη, αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε πως “αυτό το οποίο συζητάμε σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι το baseline σενάριο, δηλαδή την αναθεώρηση των προβλέψεων εκ μέρους του ΔΝΤ και τη δυνατότητα να έχουμε μια κοινή βάση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια πρόταση που να έφερε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε: “Ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης 'πακέτου Μοσκοβισί', δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

Τα σενάρια

Η σύγκλιση στο βασικό σενάριο (baseline σενάριο) έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, καθώς, αν περιοριστεί η διαφορά των προβλέψεων μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα περιοριστεί αυτόματα το ύψος των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ να νομοθετήσει η Ελλάδα από τώρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Μεταξύ των μέτρων που έχουν “πέσει” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προληπτική μείωση του αφορολόγητου ορίου σε κάποιο επίπεδο από τα 8.636 ευρώ σήμερα, σενάριο το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, εκτός κι αν: πρώτον, το μέτρο αυτό καταστεί δημοσιονομικά ουδέτερο, ήτοι αν υπάρξουν κάποιες μειώσεις σε έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ ή ακόμη και η συρρίκνωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, και, δεύτερο, αν είναι συμφέρουσα η συνολική συμφωνία.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει πως υπάρχει οποιαδήποτε κουβέντα είτε για μέτρα είτε για αντισταθμιστικά, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση γίνεται για την εύρεση κοινού τόπου στο μακροοικονομικό σενάριο, κάτι που, αν γίνει, “από εκεί και πέρα οι τεχνικές συζητήσεις θα έχουν τυπικό και μόνο χαρακτήρα”. Μάλιστα, ερωτώμενος για σχετικές δηλώσεις της Κατερίνας Παπανάτσιου, ο ίδιος τόνισε πως η υφυπουργός Οικονομικών “είπε ότι διαρκώς συζητάμε με τους θεσμούς για μειώσεις στον ΦΠΑ, για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη θετική εικόνα την οποία παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ότι δεν διαπραγματεύεται εκείνη και επομένως δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνική λεπτομέρεια στη συγκεκριμένη συζήτηση με τον δημοσιογράφο” .

Γ. Δραγασάκης: "Μπαίνουμε σε φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων"

"Σε μία χώρα σε κρίση, υπό χρεοκοπία, είναι δεδομένη η φορολογία όσων μπορούν να πληρώσουν και όχι αριστερή, αλλά ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μείωση αφορολόγητου στους φτωχούς για να μειωθούν οι συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα" τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Κόκκινο. "Μπαίνουμε σε μία λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων στη συμφωνία" είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και πέραν των θετικών δηλώσεων του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που «διέψευσε όσους στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας εξακολουθούν να εθετοτυφλούν» περιλαμβάνει τη στάση του ΔΝΤ, της Γερμανίας, των άλλων Ευρωπαίων.

Π. Σκουρλέτης: "Δεν σχεδιάζουμε ούτε επιθυμούμε εκλογές"

Τα σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος απέκλεισε κατηγορηματικά ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν σχεδιάζουμε εκλογές, δεν επιθυμούμε εκλογές». Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από εκείνους τους ακραίους κύκλους, οι οποίοι απεργάζονται σενάρια για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι λυπάται που την κρίσιμη στιγμή της εθνικής προσπάθειας, αντί να τοποθετηθεί πάνω στα ζητήματα, όπως το αφορολόγητο, τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που παλεύει η κυβέρνηση, την κατηγορεί ότι ροκανίζει τον χρόνο. «Ωραία και υπεύθυνη εθνική στάση...» συμπλήρωσε ο Πάνος Σκουρλέτης και τόνισε ότι δεν θα ανταποδώσει τις κατηγορίες και «δεν θα γίνουμε κήρυκες ενός διχασμού, όπως κάνει η Ν.Δ.».

Ρ. Σβίγκου: "Ανεύθυνη πολιτικά", "εγκληματική" η στάση της Ν.Δ.

"Δεν βλέπω εκλογές. Εκλογές γίνονται όταν τις θελήσει ο ελληνικός λαός ή όταν τελειώσει η τετραετία. Δεν γίνονται επειδή το θέλει ο κ. Μητσοτάκης" τόνισε και η Ράνια Σβίγκου χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνη πολιτικά” και “εγκληματική” τη στάση της Ν.Δ., "η οποία επιμένει, παρόλο που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ακόμα και στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής Δεξιάς". "Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας πολιτικής χυδαιότητας εκ μέρους Ελλήνων βουλευτών ή ευρωβουλευτών για μικροπολιτικούς λόγους" τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία"

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, συνεχίζονται και οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η γενική εικόνα της λύσης που θα προκύψει. Πέρα από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Μανιό, κανείς άλλος δεν έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί κάποια λευκή επιταγή εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αναπτύσσεται δυναμική μιας ομαδικής ανταρσίας. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κάτι τέτοιο, καλά γνωρίζοντες την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι σχετικά καθησυχαστικοί.

Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι “είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κομματικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από το σύνολο των οργάνων του κόμματος” και “απολύτως δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει σεβαστή από όλους τους συμμετέχοντες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, βεβαίως, θα κληθεί και εκείνη να αποφασίσει βάσει της οριστικής συμφωνίας”. “Μην έχετε καμία αγωνία και κανένα άγχος για το τι θα κάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής” πρόσθεσε.

Μ. Μπαλαούρας: "Κινούμαστε συλλογικά"

“Αν κάποιος θεωρήσει ότι το πακέτο των μέτρων είναι ακραίο και διαφωνεί, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μάκης Μπαλαούρας. «Κινούμαστε συλλογικά και όχι με αντάρτικο” είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι αυτό θεωρείται κανόνας μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να πάρει την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης. Εξάλλου είχε γίνει στην περίπτωση βουλευτών που διαφωνώντας είτε αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε παρέμειναν μέλη του κόμματος (Σακελλαρίδης, Κατριβάνου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL