Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ο Βέμπερ απομακρύνει το ΔΝΤ, ο Κάουντερ το κρατάει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Βέμπερ απομακρύνει το ΔΝΤ, ο Κάουντερ το κρατάει...

Ολοένα και πιο αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει το Βερολίνο σχετικά με την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU, του συντηρητικού αδελφού κόμματος του CDU) Μάνφρεντ Βέμπερ.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung", ο κ. Βέμπερ ανέφερε: «Τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».

"Επιμένουμε στην παραμονή του ΔΝΤ"

Λίγο μετά ο επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Φόλκερ Κάουντερ διέψευσε τις δηλώσεις προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Επιμένουμε επ' αυτού» σημείωσε με νόημα δηλώνοντας απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της" πρόσθεσε.

Και ο Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα CSU, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση.

Επιπλέον κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση.

Ζ. Γκάμπριελ: “Βουντού οικονομικά” το πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια

Πάντως, σε συνέντευξή του στη FAZ, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η επανάληψη της συζήτησης σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή». «Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές μέθοδοι θεραπείας» συμπλήρωσε, ενώ για το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους ανέφερε:

«Το να απαιτούμε η Ελλάδα μέσα σε ένα διάστημα 10 ετών να πετύχει ετήσιο πλεόνασμα 3,5% είναι οικονομία τύπου 'βουντού'". "Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην ανόητη ιστορία ότι οι Γερμανοί ήταν οι ‘καθαροί χρηματοδότες’ και η κινητήριος δύναμη της Ε.Ε. Είμαστε οι ‘συνολικά ωφελούμενοι’ - ό,τι επενδύουμε στην Ευρώπη το παίρνουμε πίσω στο πολλαπλάσιο» πρόσθεσε.

Να κλείσει η φιλολογία περί Grexit ζητάει η γερμανική αντιπολίτευση

Μιλώντας στην DW οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης στάθηκαν ενάντια στη φιλολογία περί Grexit, που «εγκαινιάστηκε» με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ τόνισε: “Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το πρότζεκτ του ευρώ, και είτε μαζί θα κερδίσουμε είτε μαζί θα χάσουμε. Δεν βοηθά να προκαλούμε την κρίση».

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Die Linke, υπενθύμισε: «Εμείς πάντα ζητούσαμε κούρεμα του χρέους».

Ο Χορστ Ζεχόφερ, πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, συνέστησε ψυχραιμία: «Δεν μπορεί να διέπεται η καθημερινότητά μας από φόβο. Είμαι αισιόδοξος».

«Η συζήτηση περί Grexit γίνεται για να μην έχουμε το ίδιο θέατρο τον Ιούνιο» είπε (σε διαφορετικό πνεύμα από τους υπόλοιπους) ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Τέλος, και ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου και έμπειρος Γερμανός διπλωμάτης, τόνισε: «Μιλάμε για Brexit, για φυγόκεντρες δυνάμεις από την Πολωνία και την Ουγγαρία, και για Grexit. Θα επιθυμούσα να τελειώνουμε με όλα αυτά».

Κλ. Ρέγκλινγκ: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της αν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΕSM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL