Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ / Ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ: Επιστροφή του πληθωρισμού έπειτα από 46 μήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ / Ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ: Επιστροφή του πληθωρισμού έπειτα από 46 μήνες

Μόλις 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες και την επιστροφή της οικονομίας σε περιβάλλον πληθωρισμού για πρώτη φορά έπειτα από 46 μήνες. Τα δύο αυτά φαινόμενα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Η επαναφορά του δείκτη τιμών καταναλωτή σε θετικό πρόσημο τον Ιανουάριο (+1,2%) θεωρείται αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων:

* Πρώτον, της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, χάρη στην οποία άλλωστε “γύρισε” σε θετικό πρόσημο η μεταβολή του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016.

* Δεύτερον, της αύξησης των φόρων σε ορισμένα προϊόντα όπου καταγράφηκαν αισθητές ανατιμήσεις, όπως λ.χ. καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, καφέ και τσιγάρα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση του ρυθμού με τον οποίο έτρεχε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, έναντι μηδενικής μεταβολής τον Δεκέμβριο και μείωσης τους προηγούμενους 45 μήνες. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 όμως, παρουσίασε μείωση 0,8%, ενώ ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 σε σύγκριση με πέρυσι παρουσίασε μείωση 0,7%.

Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε 1,5%, από 0,3% τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΔΤΚ σε ετήσια βάση προκύπτει από τις αυξήσεις:

- Κατά 1,1% σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά λόγω αύξησης τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και καφέ. Μέρος της αντισταθμίστηκε από μείωση σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

- Κατά 2,5% σε αλκοολούχα ποτά και καπνό.

- Κατά 3,6% στη στέγαση λόγω αύξησης τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αντισταθμίστηκε από μείωση τιμών στον ηλεκτρισμό.

- Κατά 4,6% στις μεταφορές λόγω αύξησης τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), οδικές μεταφορές επιβατών και αεροπορικά εισιτήρια. Μέρος της αντισταθμίστηκε από μείωση στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων και συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.

- Κατά 2,1% στις επικοινωνίες λόγω αύξησης τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

- Κατά 1,4% σε ξενοδοχεία - καφέ εστιατόρια.

Αντιθέτως, υπήρξε μείωση στους δείκτες:

- Κατά 3,1% σε ένδυση και υπόδηση.

- Κατά 2,4% σε διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες λόγω μείωσης τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και οικιακές υπηρεσίες - υπηρεσίες οικιακής μέριμνας.

- Κατά 0,1% στην υγεία λόγω μείωσης τιμών στις παραϊατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από αύξηση τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

- Κατά 1,4% σε αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες λόγω μείωσης τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από αύξηση τιμών στην εισφορά ΕΡΤ - συνδρομητική τηλεόραση.

- Κατά 0,3% στην εκπαίδευση λόγω μείωσης τιμών στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Κατά 1,5% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Σε μηνιαία βάση, η μείωση αποδίδεται στη σημαντική μείωση κατά 24,5%, σε ένδυση - υπόδηση και διαρκή αγαθά - ειδών νοικοκυριού και υπηρεσίες λόγω εκπτώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL