Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Αλ. Τσίπρας: "Καταστροφική μία συζήτηση για μέτρα ακόμη και ενός ευρώ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Καταστροφική μία συζήτηση για μέτρα ακόμη και ενός ευρώ"

Διατηρώντας, διά στόματος του πρωθυπουργού, τη διαπραγματευτική της θέση για ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα συνεχίζει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Η σκλήρυνση των ελληνικών θέσεων μοιάζει να εδράζεται πάνω στο δεδομένο των νέων θετικών στοιχείων της Eurostat, αλλά και στην υποστηρικτική θέση της Κομισιόν, η οποία, μέσω των χθεσινών δηλώσεων του Πιερ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ανεβάζει τους τόνους έναντι των προβλέψεων του ΔΝΤ. Ωστόσο, όλες οι πλευρές συνεχίζουν να διακηρύττουν ότι εργάζονται για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει το Ταμείο κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως “όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού” υπογραμμίζοντας πως “το μήνυμα είναι ότι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα”.

“Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ” προειδοποίησε υπενθυμίζοντας τα θετικά στοιχεία της Eurostat και κάνοντας λόγο για “εντυπωσιακή υπεραπόδοση”. Συμπλήρωσε όμως: “Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο”.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ανακούφισης στη φορολογία και στο χρέος χαρακτηρίζοντας “ζωτικής σημασίας” το να δημιουργηθεί ένα “μέτωπο λογικής”, ώστε “να φτάσουμε σε μία διέξοδο το ταχύτερο δυνατόν”. “Ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη δική μας στρατηγική και είμαι αισιόδοξος ότι η Επιτροπή πρέπει και θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτόν τον συνασπισμό της λογικής» πρόσθεσε.

Πολύ ικανοποιητική η υπεραπόδοση της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί φάνηκε να αποδέχεται το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τον ρόλο του συμμάχου της Ελλάδας στο θέμα των στοιχείων γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Πιο ειδικά, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Ελλάδας “πραγματικά ικανοποιητικά, πολύ ικανοποιητικά” σε ό,τι αφορά την υπεραπόδοση στους τομείς των δημοσιονομικών και της ανάπτυξης.

Σημείωσε δε ότι, αντί της πρόβλεψης για ύφεση 0,3%, το 2016 καταγράφηκε 0,3% ανάπτυξη. Μάλιστα, τόνισε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας, “οι πραγματικοί αριθμοί είναι εκείνοι οι αριθμοί που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις”, σε μια σαφή αιχμή για την εγκυρότητα των στοιχείων του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε ως “ένα πολύ σημαντικό Eurogroup” αυτό της Δευτέρας, το οποίο “θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”, αν γίνουν “κάποιες προσπάθειες από όλες τις πλευρές”. Τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ευημερίας».

Υπάρχουν συγκλίσεις, μένει δρόμος

Λίγο πριν, ο Πιερ Μοσκοβισί συναντούσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και δήλωσε πως «η 20ή Φεβρουαρίου παραμένει μια κρίσιμη ημερομηνία και, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκλίσεις, εξακολουθεί να υπάρχει δρόμος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας».

Επίσης, κατά την αναγόρευσή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα, τόνισε ότι «τώρα πλέον δεν υπάρχει η απειλή του Grexit» και πως “πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story, για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της παρασημοφόρησης του επιτρόπου Οικονομικών στο προεδρικό μέγαρο.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες όλων των πλευρών

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα ότι ο επίτροπος είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, στους οποίους μετέφερε το μήνυμα της Επιτροπής ότι όλοι εργάζονται εντατικά για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί, την Τρίτη το βράδυ ο επίτροπος, ενόψει των συναντήσεών του στην Αθήνα, είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποτελεί τον βασικό διαμεσολαβητικό παράγοντα προκειμένου να υπάρξει μια λύση. Πέρα από αυτούς τους δύο αξιωματούχους, όλες οι πλευρές αναλαμβάνουν αυτές τις ώρες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Αντιθέτως με την ερμηνεία που δόθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα είναι ικανός για να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία, που θα περιέχει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συνεχίσουν να εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο απαιτούμενος χρόνος που θα απομένει μετά από μια πολιτική συμφωνία μέχρι να δοθεί το πράσινο φως του Eurogroup δεν θα ξεπερνά τις τρεις με τέσσερις βδομάδες.

Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης

Το δύσκολο είναι, ωστόσο, να διαμορφωθεί αυτή η πολυπόθητη για την Ελλάδα πολιτική συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να ζητάει νέα μέτρα λιτότητας, δείχνοντας να μην καταφέρνει να πιέσει αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω του μεσοπρόθεσμου πακέτου ελάφρυνσης.

Κατανοώντας ότι η Γερμανία και η Ολλανδία θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά (βάσει των δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού, μετά και από αντίστοιχες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου) φαίνεται να ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί των μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να ενσωματώσει με αυτόν τον τρόπο κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει το Ταμείο.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο αποδεκτό, τότε θα μπορούσε νομοθετηθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στην οποία επιμένει το ΔΝΤ) και σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις σε άλλους τομείς, όπως ενδεχομένως η μείωση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 23% ή μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το ΔΝΤ διεκδικεί πολύ περισσότερα. Η κυβέρνηση, όμως, μοιάζει να οχυρώνεται πίσω από τα νέα ευρωπαϊκά στοιχεία, τα οποία διαψεύδουν πλήρως τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. Οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισαν αυτή την παταγώδη διάψευση, μοιάζουν να δείχνουν ότι η Αθήνα, πέρα από δίκιο, έχει και κάποιους ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την κατεύθυνση.

“Περιμένω ένα βήμα από τον Αλ. Τσίπρα”

Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν δεν έχει απεριόριστη δυνατότητα υποστήριξης των ελληνικών θέσεων. Ερωτηθείς από τον “ΣΚΑΙ” αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα και τώρα εξαρτάται από εκείνον, να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες”.

Παιχνίδι πιέσεων με αμβλυμένες αιχμές

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποφεύγει πολύ προσεκτικά να της χρεωθεί οποιαδήποτε πρόθεση για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεδομένης της πολιτικής ακαμψίας που επιδεικνύουν το Βερολίνο και η Χάγη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν μπροστά τους. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, εκτός από τα στοιχεία που δεν συνηγορούν καθόλου στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ, την Αθήνα βοηθάει το ότι μια δραματοποίηση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα επίσης δεν θα έκανε καλό στις προεκλογικές περιόδους των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό είδαμε τις προηγούμενες μέρες σειρά παρεμβάσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων που απαντούσαν στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που απειλούσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα ενδεχόμενο Grexit. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα» και «κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο” ανέφερε χθες σχετικά με το ζήτημα αυτό ο Γερμανός επικεφαλής του Eurogroup Τόμας Βίζερ, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει στενές σχέσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Οι βασικές αρχές μιας συνολικής συμφωνίας

Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι διαφορές που υπάρχουν να αμβλυνθούν αν το ΔΝΤ αποδεχθεί -έστω εν μέρει- τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πρόβλεψή του για το δημοσιονομικό κενό του 2019. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί εξάλλου με χθεσινό άρθρο του ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν.

Πέρα από το θέμα των δημοσιονομικών προβλέψεων για μετά τη λήξη του προγράμματος, υπάρχουν και άλλα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν για μια συνολική συμφωνία. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και για δέκα χρόνια. Αν σε αυτό το ζήτημα πραγματοποιούσε μια μικρή υποχώρηση η Γερμανία, κατεβάζοντάς τα από το 3,5% στο οποίο επιμένει τώρα, θα απορροφούνταν ένα μέρος των μέτρων που ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ φέρνοντας μια λύση πολύ πιο κοντά.

Απομένουν τέλος τα εργασιακά, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κομισιόν και με λίγα μέτρα πού ήδη έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, μοιάζει να κλείνει.

Ν. Βούτσης: Αποκλείονται οι εκλογές εντός του 2017

«Οι εκλογές -τουλάχιστον για το 2017- αποκλείονται απολύτως» υποστήριξε χθες στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Βούτσης. «Κάποιοι ήθελαν να εξωθηθεί η ελληνική πλευρά στην καθυστέρηση, αλλά το 2017 δεν είναι 2015», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμώντας ότι η διεθνής συγκυρία είναι αυτή που θα παίξει ρόλο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL