Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Με στόχο προσυμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο προσυμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Πολιτική προσυμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα σκληραίνει τη γραμμή της, με τον Δ. Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει ότι "η συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα". Ενδεικτική της στόχευσης είναι η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε: "Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών" αποτυπώνοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών.

Η περισσότερο επιθετική στάση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, φαίνεται να πηγάζει από την προχθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων της Κομισιόν, τα οποία είναι πιο θετικά από τις έως τώρα προβλέψεις. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών “μείζον γεγονός” στη διαπραγματευτική σκακιέρα, ενώ και ο χρόνος της δημοσιοποίησης αξιολογείται ως, επίσης, σημαντικός.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται να έχει συναντήσεις, στο πλαίσιο ανακήρυξής του ως διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι αυτό ήταν το αναμενόμενο βάσει του θεσμικού ρόλου του ως προέδρου του Eurogroup. Σημείωναν μάλιστα ότι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας και όχι η ολοκλήρωση και του τεχνικού σκέλους. Άλλωστε, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στην "Α", "δεν είναι δυνατόν να έχει καταρτιστεί και συμφωνηθεί το Staff Level Agreement έως την προσεχή Δευτέρα".

Όλο το πακέτο στο τραπέζι

Παραμένει, βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πολιτική προσυμφωνία, η οποία, εφόσον υπάρξει, θα ακολουθηθεί από επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες εντός ολίγων ημερών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα καλούνταν να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά κατά το επόμενο διάστημα (όπως τον Σεπτέμβριο του 2016). Φυσικά, για να υπάρξει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί η κυβέρνηση μια προνομοθέτηση μέτρων (π.χ. μείωση του αφορολόγητου), χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι η επικύρωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης, ως αντιστάθμισμα μιας ενδεχόμενης μείωσης του αφορολόγητου ορίου, θα μπορούσε να είναι η μείωση κάποιου έμμεσου φόρου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία για την ελληνική πλευρά, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει τελικά ρήτρα ακύρωσης της προνομοθέτησης κάποιων μέτρων.

"Στη διαπραγμάτευση άλλες φορές κερδίζεις, άλλες φορές χάνεις, άλλες φορές συμβιβάζεσαι, άλλες φορές καταφέρνεις να βρεις μια λύση η οποία είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτά τα οποία επεδίωκες" ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι "μια διαπραγματευτική θέση, αναλόγως και με τη στάση των υπολοίπων εμπλεκομένων μερών, μπορεί να αλλάξει, να μετατοπιστεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση", για να συμπληρώσει με νόημα ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Από εκεί και πέρα η κυβερνητική “γραμμή” παραμένει σκληρή σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, καθώς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν υψίστης σημασίας, τόσο ουσιαστικά όσο πολιτικά και επικοινωνιακά, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του κόσμου της εργασίας.

"Εμπόδιο είναι ο οικονομικός ανορθολογισμός, από όπου και αν αυτός προέρχεται"

Μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις θέσεις Σόιμπλε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρώντας παράλληλα εμμονικές τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ στρέφοντας τα βέλη του προς τη Ν.Δ. τόνισε: "Εμπόδιο είναι ο οικονομικός ανορθολογισμός, από όπου και αν αυτός προέρχεται". Ακόμη, πρόσθεσε, "με δεδομένες αυτές τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν έχουν καμία βάση και οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά". Γι' αυτό κάλεσε το ΔΝΤ "αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, να προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον".

Ακόμη ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ήρθε από τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες κάποια πρόταση - πακέτο και πως αυτό που συζητείται είναι το base line σενάριο, δηλαδή οι εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι τεχνικές πια συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ διέψευσε πως την περασμένη Παρασκευή υπήρξε ταύτιση όλων των θεσμών για αίτημα προς τη χώρα μας περί λήψης μέτρων 2% του ΑΕΠ.

Π. Ρήγας: Συμφωνία με αντισταθμιστικά μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγκρίνει συμφωνία που δεν οδηγεί στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός Μνημονίων, τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Πιστεύω ακράδαντα πως θα δοθεί λύση και αυτή θα είναι πολιτική» υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι «το πακέτο που θα συμφωνηθεί θα συμπεριλαμβάνει και αντισταθμιστικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν πως δεν θα πληγεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία».

Μπ. Καζνέβ: "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα"

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, το επανέλαβα αυτό στην καγκελάριο και αποκόμισα την αίσθηση από πλευράς της ότι επιθυμεί ειλικρινά να εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στην οποία κάθε μέρος θα αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν», τόνισε ο Καζνέβ. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η Γαλλία και η Ελλάδα να εργαστούν μαζί ώστε να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ν. Μανιός: Δεν θα ψηφίσω μείωση αφορολόγητου

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω μείωση του αφορολόγητου εφ' όσον έρθει» τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν είναι ότι έγινα πιο επαναστάτης, αλλά τα 8.700 ευρώ ήταν διαχειρίσιμο νούμερο για την εφαρμογή μιας διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με τους προηγούμενους» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα επιμείνει στο όχι για το αφορολόγητο.

Γ. Δραγασάκης: Υπάρχουν προυποθέσεις για συμφωνία

"Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών"

«Οι προϋποθέσεις για συμφωνία υπάρχουν. Δεν υπάρχει ομοφωνία, ωστόσο ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του» υπογράμμισε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίου. «Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών» συμπλήρωσε.

Ακόμη, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να είναι συνολική, ώστε «να φωτίζει» τον δρόμο της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018 και να περιλαμβάνει πρόνοιες για τα πλεονάσματα, το χρέος και την ανάπτυξη, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η επίτευξη «καθαρής» συμφωνίας που να επιτρέπει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017 και τέταρτη επιδίωξη είναι η συμφωνία να μην επιβάλλει νέα λιτότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL