Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: "Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: "Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο"

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με στόχο να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, δεν αποκλείεται, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, να γίνουν απόπειρες νέων προσεγγίσεων από τους Ευρωπαίους διαμεσολαβητές Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, για τους οποίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι "προσπαθούν έντιμα να βρουν μια συμβιβαστική λύση". Μάλιστα, ο πρώτος αναμένεται αύριο στην Αθήνα προκειμένου να ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθήνας και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. «Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο» σχολίασε στο ΑΠΕ κυβερνητική πηγή σχετικά με την επίσκεψη, επισημαίνοντας όμως ότι το ΔΝΤ "συνεχίζει να έχει «παράλογες απαιτήσεις».

Οι κυβερνητικές "διαρροές" περί "παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ" δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα όσα της προτάθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζήτησε προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και επέμεινε στις "σκληρές" θέσεις του για τα εργασιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά τέθηκαν κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού.

Οξύς τόνος από τον Αλ. Τσίπρα

Οι διαρροές αυτές, εξάλλου, επιβεβαιώθηκαν από τα σαφή μηνύματα και τις αιχμές που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, ήταν προσεκτικά ζυγισμένες, παρά την οξύτητά τους και παρά το ότι προέβλεψε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα».

Ο Αλ. Τσίπρας «παρακάλεσε θερμά» την καγκελάριο Μέρκελ «να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας", αναφερόμενος σε «πυρομανείς που παίζουν με τη φωτιά». Επίσης, έκανε λόγο για «ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ που φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια», εκτιμώντας ότι η “απόφαση του Ταμείου είναι να μη χρηματοδοτήσει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα».

Κριτική στην Κρ. Λαγκάρντ από τον υπουργό Οικονομικών

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1, επιτέθηκε στο ΔΝΤ και προσωπικά στην κ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ροκανίζει τον χρόνο, ότι η τακτική του έχει σχέση με εσωτερικά προβλήματα του Ταμείου και ζήτησε από τη Γαλλίδα επικεφαλής να πάρει επιτέλους απόφαση για την Ελλάδα. "Μπορώ να ζητήσω από την Κρ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες, που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018, όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;" διερωτήθηκε ο υπουργός. Τόνισε επίσης ότι δεν ζητάει ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. «Ζητάω να έχουμε ίδια αντιμετώπιση. Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι υπάρχει ένα blame game και ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει κάποιες απαιτήσεις χωρών που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως πολλοί παίκτες στην Ευρώπη δεν επιθυμούν επανάληψη του 2015. "Εκτός της Ν.Δ. και ίσως του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που να θεωρεί ότι φταίει η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις" υποστήριξε και σημείωσε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών προς την Ελλάδα.

"Θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο. Γι’ αυτό έχουμε καθυστερήσει, γιατί πρέπει να αποφασίσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα" διαμήνυσε ο Ευ. Τσακαλώτος, που ανέφερε ότι η συνολική λύση θα είναι μία "που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι βοηθά τον κόσμο που υποφέρει", τη μεσαία τάξη, που, όπως παραδέχθηκε, επιβαρύνθηκε υπερβολικά, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση και τη μείωση της φοροδιαφυγής" είπε, δεσμευόμενος ότι με τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα διορθωθούν αδικίες. "Ας πετύχει η Αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει και ας είμαι εγώ ο ‘μουτζούρης’" υπογράμμισε σχετικά με το αν συγκεντρώνει τα βέλη της κριτικής στο εσωτερικό.

Δ. Τζανακόπουλος: “Πολιτικά απομονωμένος ο Β. Σόιμπλε”

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στον Β. Σόιμπλε και ο Δ. Τζανακόπουλος, εκτιμώντας πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πλέον είναι πολιτικά απομονωμένος τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρώπη». Μιλώντας στο newpost.gr, επισήμανε ότι διαμορφώνεται ένας συσχετισμός "που δεν θα επιτρέψει μια εξέλιξη που ελάχιστοι πλέον επιδιώκουν", ότι “η Ευρώπη μαθαίνει από τα λάθη της" και πως "ο μόνος, σχεδόν, που παραμένει αμετανόητος είναι ο κ. Σόιμπλε».

Αισιοδοξία ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα παρέμβει ώστε να σταματήσει ο Β. Σόιμπλε να καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εξέφρασε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο περιθώριο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα αντέξει να πάει στις εκλογές με το θέμα της Ελλάδας ανοιχτό.

Π. Σκουρλέτης: “Δεν υπάρχει λύση χωρίς πολιτικό κόστος”

Πάντως, ο προσανατολισμός όλων στην κυβέρνηση είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, όπου προειδοποίησε πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «σημασία έχει μέσα από αυτή τη δύσκολη πορεία να οδηγηθούμε εκτός Μνημονίων».

Συζήτηση για την Ελλάδα στην Ευρωβουλή χωρίς τον Ντάισελμπλουμ

Χωρίς τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για την Ελλάδα. Σε σχετικό ερώτημα για την απουσία του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ε.Κ. Τζαούμ Ντουκ Γκιγιό εξήγησε ότι αδυνατεί να απαντήσει για τον λόγο της απουσίας, προσθέτοντας ότι ο Ολλανδός έχει ενημερωθεί για την πρόσκληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL