Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Και σε 24 δόσεις η ρύθμιση των οφειλών για τα αδήλωτα εισοδήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και σε 24 δόσεις η ρύθμιση των οφειλών για τα αδήλωτα εισοδήματα

"Παράθυρο" για εξόφληση των οφειλών τους στην εφορία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί εφάπαξ, ανοίγει στους ενδιαφερόμενους οφειλέτες η ρύθμιση για την εθελουσία αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και ενώ, όπως είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν ήδη υποβληθεί 13.000 αιτήσεις υπαγωγής.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4446/2016, που αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προηγούμενων ετών, αποκτούν αυτομάτως το "μπόνους" της δυνατότητας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Και τούτο, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για οφειλές που βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ παρέχεται η δυνατότητα καταβολής έως σε 24 μηνιαίες δόσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του ιστότοπου λογιστών Taxheaven, πως οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις εν λόγω οφειλές έως και σε 24 δόσεις, καθώς υπάγονται στην κατηγορία των οφειλών εκείνων που καταβάλλονται εφάπαξ. Αυτό αξιολογείται πάντως και ως επιπλέον κίνητρο για να ενταχθεί κάποιος ενδιαφερόμενος στη ρύθμιση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σχετικά χθες στη Βουλή: "Η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές ξένων κρατών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές στους μεγαλόσχημους και καθ’ έξιν φοροφυγάδες, αποδίδει καρπούς. Μέχρι τις αρχές του μήνα έχουν υποβληθεί περίπου δεκατρείς χιλιάδες δηλώσεις στο πλαίσιο του νόμου για εθελοντική αποκάλυψη, όταν κάποιοι θεωρούσαν ότι με αυτούς τους υψηλούς συντελεστές δεν θα έρθει κανείς να δηλώσει".

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων στην εφορία για την εθελουσία αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων του φορολογούμενου ο οποίος θα ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση, είναι η 31η Μαΐου 2017. Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη αποστείλει σε χιλιάδες φορολογούμενους σημειώματα με τα οποία τους καλεί να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες μέσω διατάξεων. Πρόκειται συγκεκριμένα για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν καταχωρισθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό στις λίστες όσων θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και τεκμαίρεται ότι έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα κατά τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ακόμη ότι, με βάση τον νόμο, για όσους φορολογούμενους ενταχθούν στις παραπάνω διατάξεις η καταβολή της οφειλής γίνεται εφάπαξ, εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου. Συνεπώς ο φορολογούμενος, προκειμένου να μην εκπέσει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, πρέπει να εξοφλήσει τις οφειλές που προκύπτουν δυνάμει δηλώσεων που υποβάλλονται κατά τις διατάξεις αυτές, εντός της προθεσμίας καταβολής τους, ήτοι εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό τους.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL