Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τουρισμός / Πώς η Τουρκία στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Πώς η Τουρκία στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα

Μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν αναμένεται να αποδειχθεί και εφέτος η Τουρκία. Η γειτονική χώρα, έχοντας πληγεί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, “αιμορραγεί” τουριστικά, παρά το γεγονός ότι η εξασθενημένη τουρκική λίρα υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε πόλο έλξης. Η ασφάλεια όμως σε μια χώρα που δεν μπορεί να την προσφέρει, αφού δέχεται τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, αποδεικνύεται ότι είναι το βασικό κριτήριο επιλογής τουριστικού προορισμού. Κάτι που επισημαίνεται και από τον διεθνή Τύπο.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας «De Tijd» με τίτλο «Η επικίνδυνη πλέον για τους τουρίστες Τουρκία χάνει 1 στους 3 Βέλγους τουρίστες», σύμφωνα με το οποίο οι Βέλγοι τουρίστες στρέφονται προς την Ελλάδα και την Ισπανία εξαιτίας των προβλημάτων σε Αίγυπτο, Τυνησία και Τουρκία.

Την ίδια τάση την οποία καταγράφει και δημοσίευμα της επίσης βελγικής εφημερίδας «De Morgen» επικαλούμενο στοιχεία από τους tour operator TUI, Neckermann και Thomas Cook σύμφωνα με τα οποία η Ισπανία αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Βέλγους για το 2017, ακολουθούμενη από την Ελλάδα.

Η στροφή αρκετών ξένων τουριστών προς την Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Thomas Cook, Πέτερ Φάνκχαουζερ ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι κορυφαίος προορισμός κι ότι εκτιμά πως οι πελάτες του απ’ όλη την Ευρώπη που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το 2017 θα ανέλθουν σε 2,5 εκατ., δηλαδή 500.000 περισσότεροι από πέρυσι. Μάλιστα, έκανε λόγο για μέσο όρο αύξησης άνω του 40% στα ελληνικά νησιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η TUI Γερμανίας, η οποία προ μηνός είχε αναφέρει ότι καταγράφει αύξηση 41% στις πωλήσεις για Ελλάδα, ενώ για ισχυρή ζήτηση για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς κάνουν λόγο και άλλοι μεγάλοι tour operators, όπως είναι η DER Touristik και η FTI.

Η ενισχυμένη ζήτηση είναι και ο λόγος που οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν νέες απευθείας πτήσεις για τη θερινή σεζόν, όπως έκανε η Condor, που ξεκινά απευθείας πτήσεις από τις 2 Μαΐου έως τις 24 Οκτωβρίου μεταξύ Φρανκφούρτης και Θεσσαλονίκης.

Βέβαια αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος δεν σημαίνει αυτόματα ανάλογη αύξηση των εσόδων. Αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, μπορεί να αυξηθούν εφέτος έως και μια μονάδα. Πέρσι, για παράδειγμα, τα έσοδα έμειναν στο ίδιο επίπεδο με τις εισπράξεις του 2015, κοντά στα 14 δισ. ευρώ, αν και οι αφίξεις τουριστών ήταν κατά 1,5 εκατ. περισσότερες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL