Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κτηνοτροφία / Κτηνοτροφία: Ένας κλάδος σε υποχώρηση, παρά τη δυναμική του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κτηνοτροφία / Κτηνοτροφία: Ένας κλάδος σε υποχώρηση, παρά τη δυναμική του

«Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο έλλειμμα στην παραγωγή προϊόντων ζωικής παραγωγής, το οποίο καλύπτεται από αυξημένες εισαγωγές, οι οποίες διαχρονικά αποτελούν περίπου το 30% των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε αυτόν τον τομέα με περίπου 2 δισ. ευρώ»

«Η αυτάρκεια στα κοτόπουλα είναι 75% από 100% το 1980, στο μοσχαρίσιο κρέας 20% από 52%, οι εκτρεφόμενες χοιρομητέρες είναι 65.000 από 95.000 - 100.000, η αυτάρκεια σε χοιρινό κρέας δεν υπερβαίνει σήμερα το 30% - 35%, στα αυτά φθάνει το 95%, στο αγελαδινό γάλα ανέρχεται στο 40%, ενώ στο πρόβειο είναι στο 94% και στο γίδινο στο 100%».

«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βελτιώσουν, τουλάχιστον, τη νοοτροπία τους και να μην εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στις επιδοτήσεις και τις τιμές των προϊόντων τους», αλλά «να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού τους κεφαλαίου και στη μείωση του κόστους παραγωγής»

«Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν μια αγελαδοτροφική ή άλλη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να το πραγματοποιήσουν και δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση» λέει στην «Αυγή» ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

Τον συναντήσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη έκθεση Zootechnia της Helexpo ΔΕΘ, όπου ακόμη και ο απλός επισκέπτης θα διαπίστωνε ότι η κτηνοτροφία μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και να συμβάλει στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η αυτάρκεια της χώρας μας σε τρόφιμα. Πολύ ελπιδοφόρο είναι το ότι στους χώρους της έκθεσης δεν έβλεπες ένα κοινό γερασμένο, αλλά πολλούς νέους ανθρώπους που είτε ασχολούνται με την κτηνοτροφία είτε σκοπεύουν να ασχοληθούν.

Στο ερώτημά αν παρατηρείται κάποιο «φρένο» στο φαινόμενο της αστυφιλίας και αν εξαιτίας της κρίσης οι νέοι παραμένουν στην περιφέρεια και στους τόπους καταγωγής τους και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία. Παρατηρείται μεν τα τελευταία χρόνια μια τέτοια τάση, αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Λυμπερόπουλος, για να αυξηθεί αυτή θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ίδιος πάντως προτρέπει τους φοιτητές του προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζοντας τις μεγάλες πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας στον πρωτογενή τομέα, που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Μέχρι και σήμερα, πάντως, η αναλογία φυτικής και ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα παραμένει στο κακό επίπεδο 75% προς 25%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 70% προς 30% και όταν -όπως σημειώνει ο καθηγητής του ΑΤΕΙΘ- «σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. η αναλογία βρίσκεται στο 50% προς 50%». Η αναλογία αυτή από το 1980 και μετά επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται και ο πρωτογενής τομέας συνολικά συρρικνώνεται αντί να αναπτύσσεται, αφημένος στη μοίρα του, χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο.

Μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Zootechnia από το τμήμα στο οποίο διδάσκει, τόνισε πως «η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο έλλειμμα στην παραγωγή προϊόντων ζωικής παραγωγής, το οποίο καλύπτεται από αυξημένες εισαγωγές, οι οποίες διαχρονικά αποτελούν περίπου το 30% των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε αυτόν τον τομέα με περίπου 2 δισ. ευρώ».

Μακρύς ο δρόμος μέχρι την αυτάρκεια

Επισήμανε ακόμη ότι από τη δεκαετία του 1980 και μετά η αυτάρκεια της χώρας μας σε κρέας μειώθηκε δραματικά. «Στα κοτόπουλα, από 100% που ήταν το 1980, μειώθηκε σήμερα περίπου στο 75%, το μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 20%. Ο αριθμός των χοιρομητέρων που εκτρέφονται σήμερα δεν υπερβαίνει τις 65.000 σε σύγκριση με τις 95.000 - 100.000 που εκτρέφονταν τη δεκαετία του 1980. Το δε ποσοστό αυτάρκειας σε χοιρινό κρέας δεν υπερβαίνει σήμερα το 30% - 35%» είναι τα στοιχεία που έδωσε.

Όπως συμπλήρωσε, ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε αυγά φθάνει το 95%, στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 40%, ενώ η αυτάρκεια στο πρόβειο φθάνει το 94% και στο γίδινο το 100%». Έτσι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό εκτρεφόμενων γιδιών και τέταρτη σε αριθμό εκτρεφόμενων προβάτων». Κατά τον κ. Λυμπερόπουλο η ζωική παραγωγή «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Με την ανάπτυξη αυτή μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ώστε να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων».

Όπως τονίζει, «αντί να επιδοτείται η αγρανάπαυση της γης, νομίζουμε ότι είναι προτιμότερο να επιδοτηθεί η καλλιέργεια ψυχανθών και άλλων σχετικών καλλιεργειών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών και η εκτροφή ζώων με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και εν τέλει την Εθνική Οικονομία». Όπως εξηγεί, σε μία εκτροφή το μεγάλο κόστος είναι η τροφή, αφού αγγίζει το 60% - 70% των απαιτούμενων δαπανών. «Σήμερα η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στον κτηνοτροφικό τομέα και να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στους νέους ανθρώπους με σκοπό την ανάπτυξη, τη μείωση, αν όχι τον μηδενισμό, των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών, με την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα» κατέληξε στην ομιλία του.

Το δυνατό «χαρτί» μας

Μιλώντας, σε άλλη ημερίδα της Zootechnia για την προοπτική της ελληνικής κτηνοτροφίας ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας, αφού παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιμέρους κλάδοι, τόνισε ότι ο κλάδος που παρουσιάζει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει προοπτική για το μέλλον είναι αυτός της αιγοπροβατοτροφίας, «δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, η ζήτηση του γάλακτος για παρασκευή φέτας, γιαουρτιού κ.ά. είναι εξασφαλισμένη». Όπως είπε, «το πρώτο και βασικό ζητούμενο είναι η ύπαρξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την αντιστροφή της καθοδικής πορείας του κλάδου με λήψη γενναίων και αποφασιστικής σημασίας μέτρων προστασίας και ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας».

Μάλιστα κατέθεσε μια σειρά μέτρων που αφορούν την απλοποίηση, κατά το δυνατόν, όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απευθύνονται στους κτηνοτρόφους, τη συστηματική ενημέρωσή τους για θέματα αγροτικής πολιτικής, τεχνικά, σχεδίων και τη συνεχή εκπαίδευσή τους στις σύγχρονες μεθόδους εκτροφής, διατροφής, αναπαραγωγής, υγιεινής, οικονομικής διαχείρισης κ.λπ. Πρότεινε, επίσης, μεταξύ άλλων την ευνοϊκή (προνομιακή) χρηματοδότηση νέων γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωπόνων - ζωοτεχνών, κτηνιάτρων) για ίδρυση νέων πρότυπων μονάδων και την υλοποίηση, έστω και πιλοτικά στην αρχή, της ιδέας δημιουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, τα οποία θα λειτουργούνται από ομάδες παραγωγών.

Στάθηκε στην ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στην εμπορία και μεταποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. ελληνοποιήσεις, παραγωγή φέτας από γάλα εισαγόμενων φυλών κ.λπ.), αλλά και στη χρηματοδότηση ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων για την επίλυση βασικών θεμάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους. Ο κ. Ζέρβας τόνισε, επίσης, προς τους κτηνοτρόφους ότι «θα πρέπει να βελτιώσουν, τουλάχιστον, τη νοοτροπία τους και να μην εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στις επιδοτήσεις και τις τιμές των προϊόντων τους», αλλά «να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού τους κεφαλαίου και στη μείωση του κόστους παραγωγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL