Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Διαπραγμάτευση / Διαπραγμάτευση: Ουσιαστική πρόοδος, αλλά παραμένει ο παραλογισμός του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγμάτευση / Διαπραγμάτευση: Ουσιαστική πρόοδος, αλλά παραμένει ο παραλογισμός του ΔΝΤ

Το πιο κρίσιμο στάδιο από το καλοκαίρι του 2015 διανύουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, παρόλη την “ουσιαστική πρόοδο” που συντελέστηκε στη συνάντηση της Παρασκευής, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στις ακραίες θέσεις του, κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Έτσι λοιπόν, παρά την ευρωπαϊκή αισιοδοξία για επιστροφή των θεσμών την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τον σκεπτικισμό της σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη από τη μία πλευρά και πολιτικών εκπροσώπων και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών από την άλλη, η ανάγνωση του αποτελέσματος δεν είναι κοινή. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μια “εποικοδομητική συζήτηση”, στην οποία καταγράφηκε “σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων”. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, γεγονός στο οποίο οδηγεί στο να “είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα”. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι συμφωνούσαν ότι “υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση” και ότι “έγινε πρόοδος”, ωστόσο υπογράμμιζαν πως “όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”. Να υπενθυμίσουμε δε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αυστηρό ύφος στη Βουλή στις απαιτήσεις των δανειστών προς την Ελλάδα: “Γι’ αυτό για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου”.

Θολό τοπίο σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, αυτές οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις ως προς την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της συνάντησης αντικατοπτρίζουν και διαφορετικές εκτιμήσεις για το πως θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα οι συζητήσεις. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανιζόταν να είναι σχεδόν βέβαιη ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ σύντομα, ίσως και αύριο Δευτέρα. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση υπήρχε η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στις παράλογες απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να μη διαβλέπουν κάτι τέτοιο.

Με δεδομένο ότι η ελληνική αποστολή θα αποχωρούσε από τις Βρυξέλλες χθες Σάββατο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος επαφών σε κορυφαίο επίπεδο στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ενδεικτικό είναι ότι το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν θέλει με τίποτα να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα προτού υπάρξει σαφές πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας. Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, αφού θα κορύφωνε την πίεση προς την Ελλάδα να κλείσει η αξιολόγηση στη βάση όσων θα ζητούσαν τα τεχνικά κλιμάκια. Ενδεχόμενη αποτυχία μιας τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς θα έπεφτε δε στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα με πιθανό αποτέλεσμα μια δραματοποίηση της κατάστασης.

Επιπλέον, αυτή η διαφορά προσεγγίσεων πιθανόν να φανερώνει μια προσπάθεια ορισμένων κύκλων των δανειστών να δείξουν καλό πρόσωπο, υπερθεματίζοντας ότι καταγράφεται πρόοδος και στη συνέχεια να χρεώσουν το όποιο πισωγύρισμα προκύψει στην ελληνική κυβέρνηση.

Βάση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων λένε οι κοινοτικοί

Αποκλίνουσες προσεγγίσεις καταγράφονταν και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την πλευρά των θεσμών διαρρέονταν ότι υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για το 2019. Κάποια ρεπορτάζ διεθνών μέσων ανέφεραν ότι τα μισά από αυτά ζητούνταν να νομοθετηθούν τώρα με ρήτρα αιρεσιμότητας, για το ενδεχόμενο να μην πιαστούν τελικά οι στόχοι, ενώ τα άλλα μισά θα μπορούσαν να περιληφθούν στην επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη. Μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα έχει “κατανοήσει” την ανάγκη για προνομοθέτηση κάποιων μέτρων.

Δημοσίως πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να οχυρώνεται πίσω από τη γραμμή ότι δεν γίνεται να προχωρήσει σε προληπτική νομοθέτηση. Ενδεικτικό είναι ότι σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ και ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το 2016 καταγράφεται πολύ μεγάλη υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που καθιστά κάτι τέτοιο αχρείαστο.

Επιπλέον, η πλευρά της Κομισιόν, παρά το ότι διερευνά το ενδεχόμενο να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση δεκτές οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, εξακολουθεί να μη συμφωνεί με τα απαισιόδοξα σενάρια του Ταμείου.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη συμφωνία ούτε για το θέμα των εργασιακών (στο οποίο καταγράφεται μεγάλη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ), ενώ εκκρεμεί και το ζήτημα του προσδιορισμού του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018 (για το οποίο το ΔΝΤ ζητάει τη μείωσή τους) και το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (για τα οποία ζητάει δέσμευση η ΕΚΤ).

Ακόμη κι αν υπάρχει βούληση της ελληνικής πλευράς για προληπτική νομοθέτηση μέτρων (με το σκεπτικό ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει η τελική λύση να είναι κοινωνικά βιώσιμη και να βάζει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προς κρίσιμες αποφάσεις στο εσωτερικό

Όλη αυτή η αντιπαράθεση στη διαπραγμάτευση αντανακλά και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται να διαμορφώνεται μια συμπαγής αποφασιστικότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι υπάρχει διάθεση για υποχωρήσεις οι οποίες θα διερρήγνυαν τις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τη Ν.Δ. για το ότι δεν εκφράζει άποψη σχετικά με τα ουσιαστικά επίδικα της διαπραγμάτευσης, προτιμώντας να πετροβολά από ασφαλή απόσταση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για όλες τις καθυστερήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL