Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Κ. Παπανάτσιου: / Κ. Παπανάτσιου: Λιγότερο φόρο θα πληρώσει το 80%-85% των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Παπανάτσιου: / Κ. Παπανάτσιου: Λιγότερο φόρο θα πληρώσει το 80%-85% των αγροτών

Oι επαγγελματίες και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή το 80%-85% του συνόλου, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Σπάρτη, την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο των περιοδειών που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό των δύο χρόνων κυβερνητικού έργου.

Η Κ. Παπανάτσιου, την οποία υποδέχτηκε ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση της Ν.Ε. Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, συνόψισε το έργο της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας με έμφαση στην αγροτική οικονομία, ενώ εξήγησε τις παραμέτρους της φορολογικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι «παρόλο που οι δεσμεύσεις και οι στόχοι στη φορολογία είναι πολύ ασφυκτικοί, φέραμε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο, που ευνοούσε σκανδαλωδώς τα υψηλότερα εισοδήματα». Ως παράδειγμα ανέφερε την κατάργηση του αφορολόγητου για επαγγελματίες και αγρότες που είχε θεσπίσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, καθώς και την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για τους επαγγελματίες, με αύξηση του συντελεστή για τα χαμηλά εισοδήματα και μεγάλη μείωση του συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα.

Αναφορικά με τη φορολογία, τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο, που ευνοούσε σκανδαλωδώς τα υψηλότερα εισοδήματα. Υπενθύμισε το πώς χάθηκε το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες το 2013 με συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Και πρόσθεσε: “Εμείς το επαναφέραμε, τουλάχιστον για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για αυτούς επαναφέραμε από φέτος το αφορολόγητο, που κυμαίνεται από 8.600 έως 9.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο θα πληρώσει λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016, αλλά θα πάρουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.

Επαναφέραμε τους επαγγελματίες στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικά. Οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 στα φορολογικά έσοδα έδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Όσα έσοδα προκύψουν από μέτρα που η απόδοσή τους δεν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κατευθυνθούν σε μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων και σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Παράλληλα και στον βαθμό που οι θεσμοί θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησής μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα προχωρήσουμε και σε μείωση των φόρων. Για εμάς προτεραιότητα έχει η μείωση των φόρων που θα έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και παράλληλα το μεγαλύτερο αποτύπωμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, δεδομένου ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί την πρότασή μας, αλλά πάντως κατ’ αρχάς εννοούμε τους έμμεσους φόρους. Θέλουμε όμως να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε και τη μεσαία τάξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL