Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Γ. Χουλιαράκης - Γ. Στουρνάρας: / Γ. Χουλιαράκης - Γ. Στουρνάρας: Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Χουλιαράκης - Γ. Στουρνάρας: / Γ. Χουλιαράκης - Γ. Στουρνάρας: Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους

Την επισήμανση ότι απαιτούνται άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μεταρρυθμίσεις επεσήμαναν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Και οι δύο περιέλαβαν στα αίτια της κρίσης τα ελλείμματα -δημοσιονομικά, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ανταγωνιστικότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα το χρέος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γραφείου "Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας", ο Γ. Στουρνάρας πρότεινε την υιοθέτηση πρωτογενών πλεονασμάτων 2% του ΑΕΠ έως το τέλος του προγράμματος. Ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε πως «αίτημά μας είναι η όσο μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους τώρα και η παραμετροποίηση των μέτρων αυτών, ώστε να εξασφαλίσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Πρόταση να συμπεριληφθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όριο χρέους υπέβαλε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει εθνική συναίνεση για το χρέος.

Ο Γ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε λανθασμένη τη μη αναδιάρθρωση του χρέους στο πρώτο πρόγραμμα. Τόνισε δε ότι πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο είχαν λάθος σχεδιασμό και βασίστηκαν σε λάθος εκτιμήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα δύο πρώτα προγράμματα απέτυχαν. Η επιδείνωση του χρέους και η αδυναμία εξόδου στις αγορές συνεπάγεται αποτυχία».

Τόνισε πως η περαιτέρω μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μορφών αναδιάρθρωσης που προβλέπονται ήδη από τις αποφάσεις του Εurogroup. Σχολίασε ακόμη ότι η δυναμική του δημοσίου χρέους εξαρτάται από πέντε παράγοντες: Ύψος του χρέους προς ΑΕΠ. Πρωτογενή πλεονάσματα. Ονομαστικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους που επηρεάζει τις αγορές. Πληθωρισμό. Ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Είπε ακόμη ότι απαιτείται διαρκής επισκόπηση των δαπανών και δημιουργία Ταμείου Μακροοικονομικής Πολιτικής, ενώ έμφαση έδωσε και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ειδικά στην αγορά εργασίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε «εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο» το όποιο ενδεχόμενο πισωγύρισμα στην εφαρμογή του προγράμματος προσθέτοντας ότι, και μετά το πρόγραμμα, αντί υψηλών πλεονασμάτων πρέπει να υπάρξει μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου του χρέους. Παρατήρησε δε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι επιβεβλημένα και πως το Εurogroup πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Είπε ακόμη πως η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία και αυτή καθώς είναι προϋπόθεση για να αυξηθεί το ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι οι πιστωτές είναι πράγματι υπερβολικοί, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σημείωσε δε ότι "χρειάζεται μια ευχάριστη έκπληξη στις αγορές και τους επενδυτές. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα έχουμε τελικά και θετική επίδραση στο χρέος μέσω της αύξησης του ΑΕΠ". Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη απαιτούνται λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, άνοιγμα της επιχειρηματικότητας, ενώ κομβική είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Ανατρέχοντας στην αρχή της κρίσης σημείωσε ότι η προσαρμογή ξεκίνησε με καθυστέρηση υπό την επήρεια του "λεφτά υπάρχουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL