Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Με επιστολή στην υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου / Υποβολή δηλώσεων έως 15 Ιουλίου προτείνουν οι φοροτεχνικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επιστολή στην υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου / Υποβολή δηλώσεων έως 15 Ιουλίου προτείνουν οι φοροτεχνικοί

Την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων έως και τις 15 Ιουλίου προτείνουν οι φοροτεχνικοί. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει στο τέλος Ιουνίου παράταση έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.

Σε επιστολή που έστειλαν χθες στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) επανήλθε στο θέμα των προτάσεων που είχε αποστείλει με επιστολή της στις 28 Νοεμβρίου 2016 σχετικά με την ανάγκη διαφοροποίησης των νομοθετημένων ημερομηνιών λήξης των βασικών φορολογικών δηλώσεων, με διπλό στόχο: Αφενός για τον καλύτερο χρονικό προγραμματισμό των υποχρεώσεων των λογιστών και φοροτεχνικών και αφετέρου για τη δημοσιονομική ανάγκη της χώρας, να μην σημειωθεί δηλαδή εκτροχιασμός των δημοσίων εσόδων του 2017 βάσει των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2016.

Για τον σκοπό αυτόν η ΠΟΦΕΕ προτείνει ως “ρεαλιστικές” όπως τις χαρακτηρίζει καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των παρακάτω δηλώσεων τις εξής:

* Καταληκτική ημερομηνία υποβολής βεβαιώσεων από κάθε πηγή: 15.3.2017

* Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων: 30.6.2017 (όπως ισχύει ήδη)

* Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων: 15.7.2017.

Όσον αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο υποβολής ΜΥΦ (πρόκειται για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών) η ΠΟΦΦΕ προτείνει “να συζητηθεί μια νέα διαδικασία τρόπου υποβολής, ορίου υποβολής και καταληκτικών ημερομηνιών εκ του μηδενός για το έτος 2017. Για τις ΜΥΦ του 2016 οι οποίες υποβάλλονται όλα τα τρίμηνα μαζί μέχρι 28.2.2017, η ημερομηνία αυτή πρέπει να μεταφερθεί στις 31.3.2017 και οι διορθώσεις μέχρι 15.6.2017”.

Η ομοσπονδία κρίνει ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό μόνον με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2017.

* Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση πραγματοποιηθεί ως προς το φορολογητέο εισόδημα και οι αναγκαίες εγκύκλιοι οι αποφάσεις σχετικά με τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, η έκδοση εγκυκλίων ή αποφάσεων, όπως και ο σχεδιασμός εντύπων, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων.

* Ο δημόσιος τομέας, τράπεζες, ΟΑΕΔ και λοιποί υπόχρεοι, να έχουν στείλει όλα τα απαραίτητα μηχανογραφικά αρχεία (βεβαιώσεις κ.λπ.) για να λειτουργήσει εξ αρχής σωστά το σύστημα.

Με την έναρξη της υποβολής θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν οι δυσλειτουργίες που παρουσίασε το σύστημα τα προηγούμενα έτη (η υπερφόρτωση του συστήματος, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω των πολλών λανθασμένων επανυποβολών μηχανογραφικών αρχείων από τους παραπάνω υπόχρεους, κ.λπ.).

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL