Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Ν. Ξυδάκης: "Ποτέ δεν υποστήριξα την επιστροφή στη δραχμή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ξυδάκης: "Ποτέ δεν υποστήριξα την επιστροφή στη δραχμή"

Σφοδρή επίθεση τη αντιπολίτευσης προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη για το ότι “δαιμονοποιήθηκε” η κουβέντα για τη δραχμή. Το μπαράζ αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις τονίζοντας:

“Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» είπε ο Νίκος Ξυδάκης στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι “πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια”. “Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

“Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές” τόνισε σε διευκρινιστική δήλωση μετά τη θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας πως “η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015”. “Υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η Ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα” και “μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού".

Επίσης, σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έσπευσαν πολλοί «να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της» τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο “πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός”, με “κάθε εργαλείο -τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ".

Σε άλλη συνέντευξή του το απόγευμα στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Ίσως και να έδωσα ένα ατυχές παράδειγμα αυτολοιδορούμενος». Χαρακτήρισε δε τυχαία τη συζήτηση που άνοιξε, κάνοντας λόγο για «τυχαία» αναφορά του σε εθνικό νόμισμα.

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter τη δήλωση του Νίκου Ξυδάκη: «Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση διά του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;».

Με αντίστοιχη ανάρτηση στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Μέρος της Ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;».

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για δηλώσεις που “δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη", ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές “συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας”.

Ρ. Σβίγκου: Δεν υπάρχει θέμα

Παραπέμπτοντας στη διευκρινιστική δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου είπε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη συζήτηση ως προς τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη”.

Φ. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL