Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις και οι διαβουλεύσεις στους κόλπους των αγροτών, με τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

Στον κόμβο της Νίκαιας το μπλόκο της Πανελλαδικής Επιτροπής καλά κρατεί, ενώ ξεκίνησε η συγκέντρωση των αγροτών της Λάρισας στον Πλατύκαμπο και στη Γυρτώνη, από όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Το μπλόκο της Νίκαιας χθες κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το “παρών” στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Παρασκευή 3/1, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στο μεταξύ χθες δεν έλειψαν οι εντάσεις ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομικές δυνάμεις, στην προσπάθεια των πρώτων να φθάσουν στους μεθοριακούς σταθμούς, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, ενώ αγροτικοί σύλλογοι και αγρότες των μπλόκων εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαδηλώσουν αύριο έξω από τη ΔΕΘ, την ώρα των εγκαινίων της Ζοοtechnia.

Αγρότες των Σερρών χθες, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, κατάφεραν να φθάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα με αγροτικά οχήματα και με Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ τα τρακτέρ τους έμειναν παρατεταγμένα στο Σιδηρόκαστρο, στο ύψος του Λευκώνα. Οι περίπου 100 αγρότες που έφθασαν στο τελωνείο προχώρησαν πεζή στη μία το μεσημέρι σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου, ενώ οι συνάδελφοί τους που έμειναν πίσω στον Λευκώνα, όπου έχουν συγκεντρωθεί 130 τρακτέρ, προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου. Οι αγρότες της Ημαθίας που έχουν παρατάξει περίπου 90 τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας προχώρησαν και αυτοί σε ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας, ενώ μικρότερα αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί στον κόμβο Νησελίου Ημαθίας και στον σιδηροδρομικό σταθμό Νάουσας. Επίσης, αγρότες της Πέλλας παρέταξαν περίπου 30 τρακτέρ στο Γυψοχώρι, ενώ άλλα τόσα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο Αιγίνιο και περίπου 15 στην Κατερίνη.

Ένταση σημειώθηκε στο μπλόκο των Ευζώνων που αριθμεί πλέον 190 τρακτέρ, όταν οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί από τις περιοχές της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Σίνδου, αλλά και από την Ημαθία και την Πιερία, έσπασαν σύμφωνα με πληροφορίες, τον αστυνομικό κλοιό, επιτιθέμενοι με ξύλα σε οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., και κατάφεραν να φθάσουν στη διασταύρωση της Ειδομένης. Έπειτα από αυτήν την κίνηση σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από νταλίκες τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Επίσης, στήθηκε το μπλόκο του Θουρίου στον βόρειο Έβρο, ενώ αναμένεται δυναμικό μπλόκο στον κόμβο του Μπράλου, στη Φθιώτιδα.

Στη Θεσσαλονίκη αγρότες του νομού και της Χαλκιδικής, που έστησαν μπλόκο με περίπου 40 τρακτέρ στον κόμβο Πράσινα Φανάρια, προχώρησαν σε ολικό κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από και προς αυτό γίνεται μέσω παρακαμπτηρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών του συγκεκριμένου μπλόκου αύριο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Zootechnia, στη ΔΕΘ, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν προσχωρήσει στη λογική των μπλόκων.

Παράλληλα οι αγρότες των μπλόκων των Μαλγάρων (αριθμεί 140 τρακτέρ) και του αεροδρομίου φέρονται αποφασισμένοι το Σάββατο να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ οι συνάδελφοί τους του μπλόκου της Κατερίνης σήμερα θα επιχειρήσουν να φθάσουν με τα τρακτέρ τους στο νοσοκομείο της πόλης, για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, που αναμένεται να εγκαινιάσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Χθες η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης στη συνέντευξη Τύπου για τη 10η έκθεση Zootechnia άφησε αιχμές για υποκινούμενες πολιτικά και κομματικά αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσε τους αγρότες τουλάχιστον τις ημέρες της έκθεσης, που αποτελεί «γιορτή» για τον κτηνοτροφικό κλάδο, να μην αποκλείσουν δρόμους. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους αγρότες και τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής (αποζημιώσεις, κάρτα αγρότη, επενδυτικά προγράμματα), ενώ τόνισε ότι με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού διασώθηκε ο ΟΓΑ και διασφαλίστηκε η δυνατότητα χορήγησης συντάξεων στους αγρότες, με τα 384 ευρώ να είναι «βασική και όχι κατώτατη» σύνταξη.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το άρθρο 20 του Νόμου 3863/2010 περί εργοσήμου εργατών γης ισχύει και δεν καταργήθηκε ποτέ, ενώ σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αφορά τους αγρότες που δουλεύουν εποχιακά σε μεταποιητικές επιχειρήσεις και τους μετακλητούς εργάτες γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL