Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Αλ. Τσίπρας: Παράλογες απαιτήσεις καθυστερούν την αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Παράλογες απαιτήσεις καθυστερούν την αξιολόγηση

Την πεποίθησή ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης εκφράζει ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας «παράλογες απαιτήσεις» εκ μέρος των πιστωτών, αλλά εκτιμώντας ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος». Οι δηλώσεις αυτές (στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα») έρχονται λίγες μέρες μετά τη στήριξη των ελληνικών θέσεων για άμεσο κλείσιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη διαπραγμάτευση κατά την ευρωμεσογειακή σύνοδο της Λισσαβώνας.

Παράλληλα διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογών, αλλά και το ότι εξετάζεται να ζητηθεί να περάσουν τα νομοσχέδια, που θα είναι απαραίτητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας ότι ακόμη απομένει ικανός χρόνος και επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος.

Πιο ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο με τους πιστωτές" και “πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα" εκπληρώνοντας στόχους "άνω των προσδοκιών". "Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια" εξήγησε, επισημαίνοντας πως δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας "καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».

«Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς ουσιαστικά αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης" τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: “Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος". "Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Γι' αυτόν τον λόγο δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» ξεκαθάρισε.

Δ. Τζανακόπουλος: Οι 153 δεν ψηφίζουν προληπτικά μέτρα

Παράλληλα, χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε κάθετα το “κατασκευασμένο σενάριο” περί ψήφισης νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, που κορυφώθηκε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του κυριακάτικου "Βήματος".

“Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150 ούτε 180 βουλευτές" ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι τα σχετικά δημοσιεύματα προσπαθούν να εκθέσουν την κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών παρουσιάζοντάς την να εξετάζει δήθεν την ψήφιση νέων μέτρων υπό την κάλυψη μέρους της αντιπολίτευσης. Επίσης εκτιμούσαν ότι τα σχετικά δημοσιεύματα επιχειρούν να ρίξουν περαιτέρω νερό στον μύλο της εκλογολογίας.

Καθαρή στήριξη από τις επτά μεσογειακές χώρες

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για τα αποτελέσμα της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στη Λισσαβώνα επισημαίνοντας την καθαρή στήριξη της συνόδου στις ελληνικές θέσεις.

Η στήριξη διατυπώνεται με σαφήνεια στη Διακήρυξη της Λισσαβώνας, η οποία κάνει λόγο «έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεσμικών αξιών, προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης». Πηγές της κυβέρνησης επισήμαιναν επ' αυτού το γεγονός ότι για πρώτη φορά οικονομικό πρόγραμμα κράτους - μέλους συνδέεται με την έννοια της δημοκρατίας και των συνταγματικών αξιών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τη σημασία που έχει για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της πρωτοβουλίας των ευρωμεσογειακών συνόδων το γεγονός ότι αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ήδη η διεξαγωγή των επόμενων δύο συνόδων, στη Μαδρίτη τον Απρίλιο και εν συνεχεία στην Κύπρο. «Πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας και αστάθειας θα είμαστε πιο δυνατοί με την κοινή μας δράση. Η αποδυνάμωση της Ευρώπης δεν είναι επιλογή» ξεκαθάρισαν οι επτά ηγέτες στη διακήρυξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του, ευχαρίστησε “για τη στήριξη που αφορά και την Ελλάδα (...) και τις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας”.

“Αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις είτε επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα, ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Να πάρει θέση η Ν.Δ. και όχι να ζητάει υποταγή

Αλ. Φλαμπουράρης: Ο λαός είναι σίγουρος ότι θα βγούμε από την κρίση το 2018

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την αντιπολίτευση για την επιλογή της να μην παίρνει θέση στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

«Η δική μου πρόταση είναι, αντί ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να γίνονται ηχώ και μεγάφωνα των απόψεων ορισμένων δανειστών, να πάρουν μια θέση. Ας κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά πρέπει όλοι να έχουν μια ομόφωνη άποψη ότι δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα” είπε από την Κρήτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Ο ελληνικός λαός δεν κάνει θυσίες για να δει ξανά το 'ναι σε όλα' στην ημερήσια διάταξη» τόνισε στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας ότι, κάθε φορά που ο Σόιμπλε ζητάει δηλώσεις υποταγής από την κυβέρνηση, η Ν.Δ. ζητάει δηλώσεις υποταγής από τον ελληνικό λαό.

"Δεν θα υποκύψουμε στην πολιτική πίεση που συγκαλύπτεται πίσω από παράλογες απαιτήσεις" δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι “δεν θέλουν να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα των κυβερνήσεων να κάνουν επιλογές εκτός της γραμμής του ακραίου νεοφιλευθερισμού".

Αλ. Φλαμπουράρης: "Δεν θα πάμε σε εκλογές"

"Από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας»  δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποκλείοντας εκλογές: «Μην περιμένετε εκλογές. Δεν θα πάμε σε εκλογές. Ο λαός είναι σίγουρος ότι το 2018 θα βγούμε από την κρίση. Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τις μισές μονάδες από τη Ν.Δ. Ο κόσμος συνεχίζει να μας στηρίζει".

«Αν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μια νέα ταπείνωση της χώρας, τότε θα δοκιμαστεί τραγικά ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός. Τέτοιες εξελίξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Φρ. Κουτεντάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σε μνημονιακούς όρους μπορεί να κλείσει κοντά στο 2%, δηλαδή μιάμιση μονάδα πάνω από τον επίσημο στόχο και 0,25% πάνω από τον στόχο του 2017, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης εκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος από την υπερεκτέλεση των εσόδων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και ως εκ τούτου «θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από τους θεσμούς για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2018». «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και διαπραγματεύεται μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL