Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Τα πιστοποιητικά "ελληνικότητας" των POS ελέγχει η εφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πιστοποιητικά "ελληνικότητας" των POS ελέγχει η εφορία

Πιστοποίηση “ελληνικότητας” των τερματικών αποδοχής καρτών, των γνωστών POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, ζητούν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι υπάλληλοι οι οποίοι διενεργούν τους ελέγχους είναι να ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS ώστε να ελέγχουν όχι μόνο αν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή, αλλά και αν η εγκατεστημένη συσκευή είναι διασυνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξαπάτησης του κράτους με σκοπό την παράκαμψη της εφορίας και των capital controls είναι η απόκτηση POS μέσω ξένης χώρας, με “προτιμώμενη” προέλευση τη Βουλγαρία. Ας σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS. Με αυτά οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τους περιορισμούς στις συναλλαγές που επιβλήθηκαν με τα capital controls.

Παράλληλα μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μπορούσαν να προβαίνουν και σε αναλήψεις πάνω από το επιτρεπόμενο όριο καθώς και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά, της τάξης άνω των 100.000 ευρώ μηνιαίως. Και βεβαίως μπορούσαν και να φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν ήταν δυνατόν να διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ακόμη μέσω αυτής της μεθόδου δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των συνεπών επιχειρήσεων.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε μιλώντας από του βήματος της Βουλής ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιπλέον έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες προς τα συνεργεία διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για να διαπιστωθεί η εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων.

Το εν λόγω φαινόμενο είχε προσλάβει σοβαρές διαστάσεις έως το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν εντοπίσει συσκευές οι οποίες ήταν διασυνδεδεμένες με τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως της Βουλγαρίας και της Μάλτας, ενώ είχαν εγκατασταθεί κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής σε τουριστικές περιοχές.

Ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει και έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή. Παράλληλα έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL