Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πρόταγμά μας η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταγμά μας η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών

Τις ημέρες αυτές έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του νέου φορολογικού και του ασφαλιστικού των αγροτών. Έρχεται στην επικαιρότητα για δυο λόγους: Πρώτον, είναι η εποχή των αγροτικών κινητοποιήσεων, οπότε παραδοσιακά, αν και δυστυχώς με επετειακό χαρακτήρα, ανοίγει ο δημόσιος διάλογος γύρω από το αγροτικό ζήτημα. Δεύτερον, από την αρχή του τρέχοντος έτους ξεκινά η εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 που αφορά το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο και ταυτόχρονα τροποποιεί το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Αυτό που διαπιστώνουμε ωστόσο, από την καθημερινή επαφή με τους αγρότες, είναι ότι στον αγροτικό κόσμο υπάρχει κακή πληροφόρηση, που προβάλλεται είτε σαν έλλειμμα πληροφόρησης είτε σαν προϊόν παραπληροφόρησης. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να δούμε συνοπτικά τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ερμηνεύσουμε καθαρά τι κατόρθωσε να κάνει στο ασφυκτικό πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών μέσα στους οποίους είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί:

Στο φορολογικό, σύμφωνα με τον Νόμο 4172 του 2013, προβλεπόταν φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των εισοδημάτων του αγρότη περιλαμβανομένου του συνόλου των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, το περίφημο PSI, ο ΟΓΑ υπέστη ζημιά της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός είχε εξαιρεθεί από τη ρύθμιση του Νόμου 3863 του 2010, γεγονός που σήμαινε ότι οι αγρότες δεν θα λάμβαναν βασική σύνταξη αφού αυτή θα έβαινε μειούμενη σταδιακά έως το 2026, οπότε θα καταργούνταν τελείως. Ωστόσο, με τροπολογία - τομή που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, λύνεται το πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που κινδύνευαν να περάσουν τα γηρατειά τους χωρίς σύνταξη, χωρίς να ευθύνονται, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι.

Σήμερα ο αγρότης έχει τριών ειδών αφορολόγητα εισοδήματα (για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2016).

Από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται όλες οι επιδοτήσεις του Πυλώνα ΙΙ της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Εξισωτική, η επιδότηση Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, η Νιτρορύπανση, το πριμ των Νέων Αγροτών και μια σειρά άλλων επιδοτήσεων.

Διατηρείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις του Πρασινίσματος και των Συνδεδεμένων ενισχύσεων, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση εισήγαγε με τον Νόμο 4328 του 2015.

Από τον φόρο που προκύπτει από τον προσδιορισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, αφού από τα έσοδα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες, θεσμοθετήσαμε έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ. Αυτή η έκπτωση φόρου αντιστοιχεί σε αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ.

Το εισόδημα που μπορεί να προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης έχει και αυτό την έκπτωση φόρου που προαναφέρθηκε στο σημείο 3, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να καλυφθούν από τις επιδοτήσεις των σημείων 1 και 2 που δεν προσμετρούνται στο εισόδημα.

Η φορολόγηση γίνεται με κλιμακωτό συντελεστή ο οποίος ξεκινάει από το 22% για τα φορολογητέα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον Νόμο 4387 του 2016, οι αγρότες και οι μικροί επαγγελματίες των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 40. Το άρθρο αυτό προβλέπει:

* Υπολογισμό του ασφαλίστρου με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη και όχι με βάση την ηλικιακή του ωρίμανση!

* Πενταετή προσαρμογή στο σύστημα με πλήρη εφαρμογή το 2022.

* Βάση υπολογισμού για το κατώτατο ασφάλιστρο το 70% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη έναντι του 100% που ισχύει για όλους τους άλλους ασφαλισμένους (410 ευρώ τον μήνα έναντι των 586 ευρώ).

* Δυνατότητα κατανομής του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στα μέλη της οικογένειας, προκειμένου να υπολογίζεται χαμηλότερο ασφάλιστρο σε όλα τα μέλη και να αναγνωρίζεται έτσι η συνεισφορά της οικογένειας στην αγροτική δραστηριότητα.

Ο υπολογισμός του ασφαλίστρου γίνεται επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος και όχι επί του τεκμαρτού, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Θεσπίστηκε και για τον αγρότη η Εθνική Σύνταξη, η οποία αποτελεί τη βάση κι όχι την ελάχιστη σύνταξη, πάνω στην οποία προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, η ελάχιστη σύνταξη προσδιορίζεται στα 504 ευρώ με 20 χρόνια ασφαλιστικού βίου (384 ευρώ Εθνική Σύνταξη + 120 ευρώ ανταποδοτική με 20 χρόνια με την ελάχιστη εισφορά).

Η φιλοσοφία του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού είναι μεροληπτικά ταξική υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών. Κι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πράττει με πλήρη επίγνωση του ρόλου και των συνθηκών μέσα στις οποίες κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα.

Παρ’ όλο που θα επιθυμούσαμε όλοι οι πολίτες να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να απολαμβάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά δωρεάν, ωστόσο, στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ενέπλεξαν τη χώρα, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που παρουσιάζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σ. Αραχωβίτηςβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, επικεφαλής ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL