Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος μετοχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος μετοχών

Στην τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, στην εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στη σταδιακή προσαρμογή στη νέα οδηγία MiFID II, αποσκοπεί η αλλαγή από την ερχόμενη Δευτέρα του τρόπου υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι κατά βάση τεχνικές μεταβολές που επέρχονται προσδοκάται να οδηγήσουν σε θετικό περιβάλλον για τους επενδυτές μέσω της διευκόλυνσης των χειριστών του και των οικονομικών ελαφρύνσεων που αναμένονται.

Ειδικότερα, το χρηματιστήριο αποφάσισε την εφαρμογή νέου τρόπου διαμόρφωσης της τιμής κλεισίματος στην Κύρια Αγορά, με βάση την εφαρμογή δύο νέων αλγόριθμων:

Πρώτον, τιμή κλεισίματος της μετοχής θα θεωρείται η τιμή δημοπρασίας κλεισίματος, εφόσον υπάρχει ταύτιση εντολών κατά τη δημοπρασία.

Δεύτερον, θα θεωρείται η τιμή δημοπρασίας κλεισίματος, εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες συνθήκες τιμής, όγκου, είδους εντολών και αξίας συναλλαγών συγκρινόμενη με την κεφαλαιοποίηση των μετοχών.

Για τίτλους ζώνης υψηλής δραστηριότητας, η τιμή κλεισίματος θα προκύπτει από τη δημοπρασία κλεισίματος και αν δεν υπάρχει ταύτιση εντολών, θα προκύπτει από εναλλακτικό αλγόριθμο με βάση τον μέσο όρο των πράξεων στα τελευταία 30 λεπτά της συνεδρίασης.

Ο ίδιος τρόπος αλλά και εναλλακτική μέθοδος θα χρησιμοποιείται για τους τίτλους της ζώνης μέσης δραστηριότητας.

Όσον αφορά στις μετοχές της ζώνης χαμηλής δραστηριότητας, στην τιμή όπως προκύπτει από τη δημοπρασία κλεισίματος, γίνονται επιμέρους έλεγχοι με βάση το είδος εντολών που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της, της σχέσης της τιμής αυτής και του όγκου της συνεδρίασης καθώς και της σχέσης τιμής κλεισίματος με την κεφαλαιοποίησή της. Εάν ο προσδιορισμός με βάση τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν είναι εφικτός, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του 30% των τελευταίων πράξεων ή του 100% των τελευταίων πράξεων (σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλής δραστηριότητας) ή και η τιμή εκκίνησης.

Οι ζώνες συναλλακτικής δραστηριότητας ορίζονται ως εξής:

Υψηλή Συναλλακτική Δραστηριότητα

Τριμηνιαία Μέση Κυκλοφοριακή Ταχύτητα μεγαλύτερη από 0,05% & Τριμηνιαίος Μέσος αριθμός πράξεων μεγαλύτερος από 200, ή

Συμμετοχή στη Σύνθεση του δείκτη FTSE LARGE CAP την τελευταία ημέρα τριμήνου, ή μετοχές δευτερογενώς εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέση Συναλλακτική Δραστηριότητα

Τριμηνιαία Μέση Κυκλοφοριακή Ταχύτητα μικρότερη από 0,01%

Χαμηλή Συναλλακτική Δραστηριότητα

Τριμηνιαία Μέση Κυκλοφοριακή Ταχύτητα μικρότερη ή ίση με 0,01%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL