Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το Δημόσιο γίνεται "καλοπληρωτής" ενισχύοντας τη ρευστότητα της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Δημόσιο γίνεται "καλοπληρωτής" ενισχύοντας τη ρευστότητα της ΔΕΗ

Με σχέδιο... συνέπειας απαντά η κυβέρνηση στην ανάγκη στήριξης της ρευστότητας της ΔΕΗ, εν μέσω ραγδαίων αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού, προχωρώντας σε πλήρη τακτοποίηση των υποχρεώσεων του στενού δημόσιου τομέα -που αφορά όχι μόνο τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες- και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αφενός η ενίσχυση της εισπραξιμότητας και συνακόλουθα της ρευστότητας της ΔΕΗ με συστηματικές καταβολές έναντι των χρεών που έχουν συσσωρευτεί και αφετέρου η αποδοτικότερη διαχείριση δημόσιων πόρων χωρίς καθυστερήσεις, που προκαλούνταν κυρίως από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπληρωμή των συνολικών χρεών του στενού δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέσω προγράμματος εξόφλησης, αποφέροντας ήδη σημαντική μείωση ληξιπρόθεσμων -η οποία σε διάστημα μόνο ενός μηνός ανήλθε σε 20 εκατ. ευρώ, με ρυθμό που αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να κλιμακωθεί. Στόχος είναι να γίνει πλήρης εξόφληση (και των περίπου 80 εκατ. ευρώ που υπολείπονται), αλλά και να υπάρξει μέριμνα για τη διαχείριση των επόμενων λογαριασμών επί των καταναλώσεων ηλεκτρισμού του Δημοσίου, ώστε να μη διογκώνονται οι οφειλές, διευκολύνοντας και τις δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική κάνει χρήση, ως καταναλωτής, των ευνοϊκών ρυθμίσεων - διακανονισμών, καθώς και των παλιών και νέων κινήτρων (εκπτώσεις συνέπειας, προπληρωμών κ.τ.λ.) που παρέχει η ΔΕΗ στους “καλοπληρωτές” της, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα της δημόσιας επιχείρησης, ιδιαίτερα δε εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL