Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιτέλους εκδόθηκε η απόφαση για τη Μαρινόπουλος / Αναζητείται νομική φόρμουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους εκδόθηκε η απόφαση για τη Μαρινόπουλος / Αναζητείται νομική φόρμουλα

Συνεχίζεται το "θρίλερ" με τη διάσωση της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενών με αυτή εταιρειών, δηλαδή της Ξυνός, της Πειραϊκόν και της Express M. Μπορεί χθες 16 Ιανουαρίου, κοντά τρεις μήνες μετά την εκδίκαση των αιτήσεων των εν λόγω επιχειρήσεων για υπαγωγή τους στο άρθρο 106β και θ, που θα άνοιγε τον δρόμο για την εξυγίανσή τους από τη Σκλαβενίτης, που έχει αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, να έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε η απόφαση, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόφαση δεν έχει επιδοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη. Οπότε κανείς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν γνωρίζει τι λένε οι συγκεκριμένες αποφάσεις και αν θέτουν περιορισμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας διάσωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό "αγκάθι". Το γεγονός ότι η απόφαση, η οποία με βάση τις πληροφορίες έχει εκδοθεί (σ.σ.: δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε εκδόθηκε), δεν δημοσιεύτηκε στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου (σ.σ.: τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη 14η Ιανουαρίου) δημιουργεί θέμα ακυρότητας των συμβάσεων. Αυτό ανέφεραν στην “Αυγή” νομικοί κύκλοι και τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται με τη διαδικασία. Εξαιτίας αυτής της ολιγοήμερης καθυστέρησης από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία με τις τράπεζες, εγείρονται σοβαρά θέματα επαναπροσδιορισμού πλευρών της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως τη διεύρυνση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Με βάση το MoU που υπογράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και των συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών που υπογράφηκε και από τους πιστωτές της Μαρινόπουλος στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί οι αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών και πρωτόδικα να είχαν συζητηθεί.

Με δεδομένο ότι η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου (σ.σ.: τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη 14η Ιανουαρίου) δημιουργείται θέμα ακυρότητας των συμβάσεων, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευτούν την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου -επισημαίνεται ότι οι δημοσιεύσεις στο δελτίο γίνονται μόνο Παρασκευή-, δηλαδή έξι ημέρες μετά το dead line που υπήρχε με βάση το MoU.

Ωστόσο και παρά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, τα εμπλεκόμενα μέρη ξεκίνησαν ήδη από χθες έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για να εξευρεθεί έστω και τώρα λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να μην καταρρεύσει η προσπάθεια διάσωσης της Μαρινόπουλος. Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στην “Αυγή” πως αναζητείται νομική φόρμουλα για παράταση, ώστε να μην οδηγηθεί στις καλένδες η συμφωνία. Επίσης η βούληση όλων είναι το γρηγορότερο δυνατό η υλοποίησή της συμφωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση διενεργούνται οι διαπραγματεύσεις, έλεγε άλλο στέλεχος που συμμετέχει σ’ αυτές.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος των μετόχων Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου, έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης (που) επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών". "Είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι εντολείς μου» ανέφερε σε δήλωσή του ο ίδιος. Σημειώνεται πως ο κ. Δημητρακόπουλος δεν εκπροσωπεί την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, στην οποία ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Αλ. Φλαμπουράρης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια

* Ικανοποίηση Κοντονή για την έκδοση της απόφασης

*Διαψεύστηκαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με την έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου, δήλωσε: "Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, διαψεύστηκαν. Η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει τη συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου, όπως είχα τονίσει πριν από 15 μέρες, εκδόθηκε. Έτσι κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με όλες τις δυνάμεις της να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναθέρμανση της οικονομίας".

Από την πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος Α.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL