Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Προς λύση, με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς λύση, με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Νέα δεδομένα, με ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάτι το οποίο δείχνει, προς το παρόν, ότι “έπιασε τόπο” η στρατηγική της κυβέρνησης για υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ. Είναι σαφές ότι όλη η συζήτηση έρχεται μετά το “πράσινο φως” αποχώρησης του Ταμείου που έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη “Süddeutsche Zeitung”, με την κυβέρνηση να καλωσορίζει μια ενδεχόμενη αποπομπή του Ταμείου.

Κυβερνητικές πηγές: “Μπορούμε και χωρίς ΔΝΤ”

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: “Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος” βλέποντας λύση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημαντική η παραδοχή Σόιμπλε

Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση αποτιμούν ιδιαιτέρως θετικά την παρέμβαση Σόιμπλε για μια σειρά από λόγους. Επί παραδείγματι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι "για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι ‘η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ’" προσθέτοντας ότι πρόκειται για "άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα".

Ακόμη επισήμαιναν ότι ο κ. Σόιμπλε προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα».

Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Δεν τίθεται θέμα τέταρτου Μνημονίου ούτε από τον Σόιμπλε

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους, τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».

Αν αποχωρήσει, κλείνει άμεσα η αξιολόγηση

Ακόμη επισήμαιναν πως το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι κι αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, παρατηρώντας ότι "με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Τέλος, επισήμαιναν ότι "αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ".

Κομισιόν: "Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων"

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο κ. Βίντερσταϊν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Απαιτείται συγκατάθεση της Mπούντεσταγκ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ

Η τοποθέτηση Σόιμπλε περί εφικτής συνέχειας του ελληνικού προγράμματος χωρίς το Ταμείο έχει δημιουργήσει "θόρυβο" και στη Γερμανία, με τη γερμανική κυβέρνηση να επανέρχεται στο θέμα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών στη “Süddeutsche Zeitung” αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ. Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Το Βερολίνο από την πλευρά του "ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει" τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αποφασίσει να μην συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε "σημαντική αλλαγή" του προγράμματος. Και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική Βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ.

Όπως πρόσθεσε, "πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα", που δεν είναι του παρόντος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του όταν λέει ότι, σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), τότε θα πρέπει να "εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις", ο κ. Βάισμπεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ρ. Σβίγκου: “Κάποιοι προσπαθούν μέσω του ΔΝΤ να επιβάλουν την πολιτική τους”

“Δεν ήταν ποτέ η ελληνική κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που επέβαλαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα" δήλωσε χθες στην ΕΡΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζοντας πως άλλοι εξακολουθούν να πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση “ακριβώς επειδή μέσα από το ΔΝΤ προσπαθούν να επιβάλουν καταστροφικά μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν μόνο διά μέσου της Ε.Ε. να επιβάλουν". Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη Σόιμπλε είπε ότι “τέτοιες δηλώσεις περισσότερο προσπαθούν να πιέσουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μέτρα τα οποία δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL